Motoskijöring - jak spojit lyže a motorky

Jste v létě blázni do motorek? A v zimě do lyží? Rádi si rozpumpováváte adrenalin? A zkoušeli jste někdy toto všechno propojit? Ne? Tak pro vás je motoskijöring jako stvořený.

Fotografie ze závodu motoskijöring

Motoskijöring - vyměňte psy za motorky

Motoskijöring (někdy také psaný jako motoskiering) vznikl jednoduše. Určitě víte sami ze svých zkušeností, že nejhorší představa pro lyžaře je pohánět si prkýnka svou vlastní silou. A proto vyhledává buď svahy opatřené vleky a lanovkami, aby se nemusel namáhat do kopce (pokud není přiznivce skialpinismu) ,anebo si vymyslel způsob, jak být tažen i po rovině.

Motoskijöring (motoskiering) - pocit druhého konce lana

Nejdříve byl zapřažen kůň a poté i smečka psů. Lyžaři za nimi balancovali na laně a uživali si pocitu opravdu přírodního pohonu. Tomuto zimnímu vyžití se říkalo skijöring.

Ale to však nestačilo a jedna koňská či jedna až tři psí síly byly vyměněny na daleko větší počet těch, uvězněných v motokrosových motocyklech. A tak vznikl motoskijöring, jehož kořeny sahají samozřejmě do Skandinávie, kdy si na dlouhých cestách pomáhali Laponci tím, že se nechali tahat na lyžích soby.

Motoskijöring - extrémní lyžování na rovině

Milovníci adrenalinových sportů musí určitě nad motoskieringem zaplesat. Motokrosové stroje se řítí po zhruba půlkilometrovém okruhu a za nimi plápolají na pět metrů dlouhém laně lyžaři, kteří doufají, že nevjedou do žádné vyjeté stopy. V tuhé zimě se dá ještě počítat s podkladem, ale například mistrovství republiky ČR v motoskiering nabízí na sklonku sezóny i podívanou, která ve které se kromě bílého sněhu objevuje i hnědé bláto.

Motoskijöring - moc sněhu (v obličeji) škodí

K tažení lyžaře se při motoskijöringu používájí motokrosové speciály nebo stroje pro enduro. V žádném případě se nesmí používat pneumatiky s hřeby jako u ploché dráhy. Jediný háček, který je u motoskijöringu třeba vyřešit, je zabezpečit stroj tak, aby lyžař nedostával do obličeje spršku sněhu při každé akceleraci motorky.

A rozhodně se nedá říct, že se lyžař pouze veze. Motoskijöring je totiž plný pádů, které postihují nejen muže s prkýnky, ale i motorkáře. Při rychlostech až 70 km/h tedy musí adrenalin růst přímo geometrickou řadou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Pravda o Amy Winehouse
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies