Mobilní telefony - jste na nich závislí? Jak to poznáte?

Mobil si nosíme všude s sebou. Většina ho vidí jako nepostradatelného parťáka. Ale jak poznáme, že jsme na něm závislí? A mohou mobilní telefony ohrozit naše zdraví?

Mobilní telefon, který je zastrčen v klopě pánského obleku

 

Když se podíváte kolem sebe, tak vidíte lidi, kteří mají oči přilepené ke svému mobilnímu telefonu. Píšou si textové zprávy (sms), vyřizují hovor nebo si jen tak brouzdají na internetu. Někteří, především mladší generace, nechápou, jak se lidé mohli zabavit v dobách, kdy ještě mobil neexistoval. Jenže být přilepený k mobilu vám život nezlepší. Lidé preferují samotu s mobilem či jinou elektronikou před ostatními lidmi. Což je smutné.

 

Závislost někdy přeroste ve strach, když nemůžete být bez mobilu ani pár minut. Když ho někdo zapomene doma, tak se pro něj ihned vrací. Neustále kontrolujete, jestli vám někdo nenapsal či nezavolal? Ano, je pravda, že díky mobilu jsme neustále k zastižení (tedy, pokud se vám nevybije baterka). Ale měli byste občas umět vypnout to nutkání, které vás nutí okamžitě po zazvonění kouknout na mobil.

 

Jak zjistíte, že jste na něm závislí?

 

  • Nedopřejete svému mobilu odpočinek!
  • Máte u sebe mobil vždy a všude!
  • Zapomněli jste používat svůj notebook!
  • Jdete s ním i na záchod!
  • Myšlenka, že ho ztratíte, ve vás vzbuzuje panický strach!
  • Píšete si s osobou vedle vás!
  • Kontakt s mobilem vás uklidňuje!
  • Máte halucinace!

 

Tím, že jste na mobilu přilepení v jednom kuse, mu nedopřejete ani chvilku odpočinku. Vždyť je tolik jiných věcí, které byste mohli dělat, kromě koukání na obrazovku vašeho mobilu. Rozruší vás i to, že vám dlouho nikdo nevolá ani nepíše? Častým kontrolováním se tento stav opravdu nezmění. Pokud ho používáte non stop, pak tím ničíte i svou baterii, které se bude postupem času zkracovat výdrž. Je pravda, že ho všichni nosíme s sebou, ať už jdeme na nákup, k lékaři, do školy či práce. Víte, že pak s mobilem trávíte více času než se svým partnerem či rodinou? Alespoň ho nenoste v kapse, abyste se vyhnuli škodlivému záření.

 

K brouzdání na internetu využívejte raději větší displeje - notebook, tablet a jiné “hračky”. Nebudete si tak kazit svůj zrak. Nedokážete se od něj odpoutat ani na záchodě. Strávíte na záchodě dvakrát více času a také riskujete přenos bakterií a virů. Hlídáte si ho, aby se vám neztratil. Je to jen běžná forma strachu o cennou věc nebo váš strach přerůstá v panickou hrůzu? Nejhorší, co můžete udělat, je psát si osobou, která sedí nebo stojí hned vedle vás. Někteří lidé si prostě raději píší, než aby to řekli dané osobě. Proto se kvalita komunikace v dnešní moderní době bohužel vytrácí.

 

Pohráváte si s mobilem, když jste nervózní? Jdete na zkoušku či pohovor a jediné co vás spolehlivě uklidní je váš telefon? Nepřipadá vám to už zvláštní? Dalším důkazem toho, že jste skutečně na svém telefonu závislí, jsou vibrační halucinace. Slyšeli jste vibrace svého mobilu a tak ho rychle vyhledáte a kontrolujete. Nikdo vám nevolal ani nepsal? Divné, že? To už si s vámi hraje váš mozek, který kvůli vaší touze po fyzickém a psychickém kontaktu s mobilem vytvořil iluzi. Omezte používání mobilu. Možná se pak budete cítit lépe.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Nové hry útočí
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies