Matrace – základ kvalitního spánku (a nejen jeho)

Je notoricky známo, že v posteli strávíme třetinu života. Spaním. K tomu přidejte sledování TV nebo leháro s notebookem, čtečkou, ti chudší s opravdickou knihou, no a v neposlední řadě i aktivitu zvanou sex. A z jedné třetiny je rázem polovina. A pak už sakra záleží na tom, na čem ležíte. A vedle koho, samozřejmě. Doporučujeme koupit si rozhodně české matrace. Pak už záleží na vás, zda půjde o zdravotní matrace, latexové matrace a pěkné povlaky na polštářky.

Fotografie dvojice, která leží na matraci

Základní rozdělení matrací

Když vyrazíte do obchodů, ať už kamenných nebo internetových, mějte na paměti, že existují tři typy matrací: latexové, pružinové a pěnové. Podíváme se společně na jejich kvality a nedostatky (pro vás to nejlepší!)

Pružinové matrace

idnes.cz

Vzbuzují ve vás takový skotačivý dojem Jejich plus je v prodyšnosti. Ty nejlepší mají každou pružinu zašitou ve vlastní látkové kapse. Často jsou i ručně vyráběné, a to z nejlepší oceli. Taková matrace se může dědit. Na kvalitě oceli totiž záleží, jestli vám pružinovka vydrží dva roky nebo i několik desítek let. Nešetřete ani na materiálech, nejkvalitnější matrace se vyrábějí z koňských žíní, bavlny a vlny.

Latexové matrace

idnes.cz

Vyrábějí se ze směsí syntetického a přírodního latexu - kaučuku. Čím větší podíl přírodní latex v matraci zaujímá, tím je výrobek kvalitnější a také, jak se dá čekat, dražší.

Pěnové matrace

Jestli nechcete dát za matraci majlant, jste tu správně. Úplně nejlevnější jsou molitanové matrace, ale něco za něco – extra pohodlíčko nečekejte.

Na druhém pólu jsou třeba matrace ze speciální studené pěny s obsahem celulózy, které na sebe vážou vlhkost a zároveň ji rychle odpařují. Viscoelastické polyuretanové, takzvané líné pěny, zase mění svoji tvrdost v závislosti na teplotě a tlaku vašeho těla, takže se ráno probouzíte jako znovuzrozený.

Sendvič v posteli

Tato vtipná slovní hříčka napovídá, že existují i takzvané sendvičové matrace. Skládají se z několika vrstev odlišných materiálů nebo z několika vrstev stejného materiálu o různé objemové hmotnosti.

Potah

Při výběru matrace si dejte bacha i na její potah. Měl by toho splňovat docela dost: odvádět pot, být antibakteriální, vyrobený z přírodních materiálů, např. bavlny, bambusu, sóji, kukuřice nebo z mořských řas. Špičkou jsou taky potahy s termoregulačními a akumulačními vlastnostmi. A určitě by měl být snímatelný. Nejpraktičtější je, když se dá narvat do pračky a prostě vyprat (připomínáme, že prevíty roztoče zničíte teplotou nad 60 °C, ale sledujte etiketu, abyste z potahu pak neměli pytlík na cvičky).

Povlaky na polštářky

Dopřejte sobě i partnerce opravdový luxus v podobě svěžesti a čistoty. Oblékněte vaše polštářky do látky z Microcare. Tato látka obsahuje acetátové vlákno, které při styku s vlhkostí uvolňuje kyslík. Kyslík je výborným desinfekčním činidlem, takže odtut ta čistota.

Jsme pár…

…a chceme společnou matraci. No jo, jenže vy máte rozměry a váhu gladiátora a vaše křehká květinka obléká velikost 34 (nebo obráceně). Ale i v tomto případě se dá najít řešení. Existují matrace, kde v jednom potahu jsou vedle sebe uložena dvě jádra s rozdílnou anatomickou a ortopedickou podporou. Takže hupsnete na matraci a každý si vybere svoji půlku. A až za pár let vy sejdete věkem a vaše drahá se naopak dopracuje ke kredenciózním rozměrům, tak se prostě přehodíte.

Řekni mi jak spíš…

… a já ti řeknu, jakou matraci potřebuješ. Například jste-li břichospavec, potřebujete více podpory a tvrdší matraci než při spaní na boku nebo na zádech. Pro spaní na boku se hodí matrace, která tvar těla zkopíruje a podpoří.

Kvalitní matrace pro dospělé jsou většinou zónové, což není nic jiného, než že jsou v oblasti ramen a pánve změkčené, a naopak v oblasti bederní páteře pevnější. Ty nejlepší mají po své délce až sedm různě pevných zón; minimum jsou tři zóny.

Matrace mají stupně tvrdosti od jedné do pěti. Ortopedi většinou doporučují ty od stupně tři nahoru, tedy spíše tvrdší.

Podklad pod matraci

Ideálním podkladem pro matraci je lamelový rošt. Na něj je možné umístit všechny druhy matrací s vyjímkou standardních pružinových matrací. Ty si nejlíp rozumí s pevnou deskou.

Vybráno

Jak je vidět, vybrat si správnou matraci je úplná věda. Usínat a probouzet se můžete na proležené matraci po dědovi nebo na míru vyrobeném kousku v ceně nového (pravda, levnějšího) auta. Hlavně nešlápnout vedle. Ale to se vám s našimi radami nemůže stát. Co si pak položíte na matraci, to je už úplně, ale úplně ve vaší režii…

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Mylène Farmer – Francouzka, která se ráda svléká
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies