Majáles – svátek studentů

Bezesporu téměř všichni znají Den matek, nebo třeba Dětský den, ale už málokdo ví, co si představit pod pojmem Majáles. Snad se nám podaří vám o tom prozradit více, než jste doposud věděli.
Fotografie zobrazující dav při koncertě

Historie majálesu

Historie majálesu sahá až do doby, kdy ještě byla u moci Římská říše. Původně byl Majáles označován za pohanský svátek, ale jeho rozšíření do celé rozlehlé říše na sebe nedalo dlouho čekat a stal se tak velmi oblíbený u všech lidí. O oslavách Majálesu se zmiňuje i Alois Jirásek ve svých Filosofských spisech. Majáles je latinské slovo a pokud budete hledat v latinském slovníku, zjistíte, že takto byl označován vykleštěný vepř, který byl obětován bohyni Máje.

Majáles – oslava studentského života

Někdo si možná myslí, že je to jen festival, na kterém se představí, jak přední české kapely, tak i ty méně známé. Ale není tomu tak. Majáles je studentský svátek, oslava krás studentského života, ale také prezentace studentských dovedností.

 

V posledních pár letech se tyto studentské oslavy příchodu jara staly neodmyslitelnou květnovou událostí každého většího města. V dopoledních hodinách se uspořádá průvod masek, který je završen volbou krále majálesu. Po tomto průvodu následuje prezentace různých studentských dovedností.

Koncert – lidé se baví

Završením tohoto slavnostního studentského dne je koncert několika kapel, jejichž vystoupení začíná v odpoledních hodinách a končí pak až v pozdně večerních. Hudební produkce bývá rozdělena na minimálně dvě pódia. Celodenní program přitáhne tisíce převážně mladých lidí, kteří se baví i po jeho skončení až do ranních hodin.

 

K majálesu také neodmyslitelně patří popíjení dobrého piva a že ho tisíce návštěvníků, kteří se na majáles přijdou podívat, vypijí...

Kultura - další zajímavé články pro ženy i muže

Spiderman 3 - čeká jej výzva života

Norbit - Eddie Murphy v trojroli

The Simpsons Movie - Simpsonovi ve filmu

Divočáci - motorkářský výlet slavných

Alpha dog - příběh plný hvězd

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Připravte se na letošní festivaly – Rock, punk a metal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies