Samuraj.cz

Jizvy jako ozdoba

Lukáš Kamp

Lidé mají odedávna potřebu zkrášlovat se, a to někdy neobvyklými a bolestivými způsoby. Tetování už ale dávno není ničím zvláštním. Novinkou je ozdobné jizvení kůže.

Je libo pár jizev?

Skarifikace je způsob zdobení kůže, kdy se vypalováním, řezáním či vyřezáváním kůže vytvoří jizvy v určitých obrazech či symbolech, stejně jako tetování. Někdy se používá i leptání.

Skalpel nebo oheň?

Zatímco při vytváření jizev skalpelem dochází ke krvácení, při vypalování se okamžitě stáhnou cévy a rána nekrvácí. Vypalování se ale hodí jen pro některé motivy. Vypaluje se buďto nažhaveným plíškem nebo nástrojem podobným pájce.

Jizvení jako rituál i rebelie

V dávných dobách se vypálenými jizvami označovali otroci a kriminálníci. Dodnes si jizvy úmyslně způsobují některé domorodé kmeny – jizva bývá znamením dospělosti, víry nebo určitého postavení ve společnosti.

Proč se ale k tomuto typu trvalé tělesné modifikace vrací i civilizovaní lidé? Důvodem bývá touha po něčem novém, touha šokovat a odlišit se. Dobrovolné zjizvení podstupují zejména lidé, kteří pozitivně vnímají bolest – během skarifikace jsou uvolněny endorfiny, jenž mohou vyvolat pocit euforie.

Nebezpečí skarifikace

Při skarifikaci dochází k odkrytí podkožní tkáně, která je pak náchylnější k infekci. Nástroje pro práci by proto měly být speciální zdravotnické a především sterilní. Ten, kdo skarifikaci vykonává, musí dobře znát anatomii lidské kůže, aby omylem nezajel skalpelem do masa. U některých lidí vzniknou při hojení jizev keloidy – vystouplá tkáň, díky které může být jizva i centimetr vysoká. Pokud je ale práce provedena dobře, rána se obvykle rychle potáhne strupem a infekce se dovnitř nedostane. Velmi nebezpečné je řezání přes znaménka – může skončit i rakovinou kůže!

Než se rozhodnete pro jizvy..

Přestože je skarifikace bolestivá metoda, dá se vydržet. Problém nastává většinou jen tehdy, vybere-li si klient náročný motiv, jehož zhotovení trvá dlouho. Dlouhodobá bolest člověka vyčerpává. Je také třeba si uvědomit, že zatímco tetování lze (těžko, ale přece) odstranit, jizvy zůstávají na celý život.

Kde a za kolik se můžete nechat zjizvit

Cena se pohybuje od 700 Kč za malé vzory až do 7 000 Kč za vzory velké. U nás se můžete nechat zjizvit v tetovacím salónu Hell v pražských Holešovicích.

Hodnocení: 5.0

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.