Jeskyně a caving – co se zchladit?

Caving je cizí termín označující prozkoumávání toho nejméně zmapovaného na Zemi. Jeskyní a podzemních prostor. A že to může být velmi adrenalinová zábava vám potvrdí každý, kdo s tím má trochu více zkušeností.

Fotografie azurového moře s potopenou loďkou před jeskyní

Jeskyně a caving – sport nebo zábava?

Záleží na tom. Pokud jdete do jeskyně, která má vyznačené stezky a všude natáhnutá lana, abyste nemohli zabloudit či někam spadnout, jde spíše o to, že se v letních vedrech chcete zchladit a jdete se tam podívat jako turisté. Pokud berete caving jako sport, to v nich strávíte nejeden den v měsíci.

Jeskyně a caving – vědecký obor

Věda, která se zabývá jeskyněmi, jejich okolím, vznikem a složením se nazývá speleologie. Oproti tomu speleoterapie je léčebnou metodou.

Jeskyně a caving – obtížnost a extrémní sporty

Extrémnost této aktivity závisí na obtížnosti průchodu. Připravte se na zdolávání hlubokých průrev, hladkých stěn, těsných prostor a hlavně spoustu vody. Rozhodně nezapomeňte lano, horolezeckou výbavu, co nejméně promokavé oblečení, pořádnou baterku… A strach s malých prostor (klaustrofobii) rozhodně nechte doma.

 

Jeskyně a caving – chcete poznávat nové země?

Je to stále možné. Pod zemí. Caving a prozkoumávání jeskyní bere většina nadšenců ne jako sport, ale jako poslání a soutěží se v tom, kdo pozná či najde něco nového. Kdo zmapuje nepoznané prostory a místa. Jeskyně jsou stále nejméně prozkoumanými prostory na Zemi a stále více lidí se je snaží najít a prozkoumat. Na území starých civilizací jsou většinou již zmapované někdy i více než dostatečně a vstup do nových jeskyní je možný pouze prokopáním do nich či proplutím v potápěčské výstroji.

 

 

Jeskyně a caving – z nutnosti sportem

V historii bychom nalezli spousty důvodů nezbytných k přežití člověka, jenž vedly k prozkoumávání jeskyní. Ty se staly pro mnoho jedinců i skupin nejen úkrytem, ale i domovem. Až během posledního století začal být caving spíše sportem. Vedla k tomu i mnohem větší dostupnost moderních ochranných doplňků a oblečení.

 

 

Jeskyně a caving – bezpečnost a preventivní opatření

 

  • před cestou si zjistěte, jestli v oblasti nebude pršet – jeskyně se zatopí až neuvěřitelně rychle
  • jezděte minimálně ve třech lidech
  • noste s sebou minimálně tři zdroje světla
  • vybírejte si kvalitní oblečení a ochranné prvky
  • často se ohlížejte, chodby v jeskyních vypadají z každého úhlu trochu jinak
  • buďte opatrní; záchrana lidí v jeskyních je obtížná a může trvat hodně dlouho

Jeskyně a caving – vybavení

Důležitou součástí je helma, ochrání vás před padajícími kameny. Věnujte jejímu výběru velkou pozornost. Zdroje světla jsou ideální minimálně tři, nezávislé na sobě. Oblečení závisí na typu jeskyně. V chladnějších podnebích by měla být spodní část udržena v teple, aby se předešlo podchlazení. Jako boty mohou být použity buď velmi kvalitní trekkingové, případně rovnou vysoké gumáky. Doporučuje se nosit chrániče na kolena, někde i na lokty. Určitě využije i silné rukavice.

 

Jeskyně, caving a vybavení – co do batohu?

Nezapomeňte na lékárničku, dostatek jídla i speciálního vybavení (rukavice, skoby, lano apod.). Vemte si i dostatek oblečení na výměnu. Čím více vrstev můžete kombinovat, tím lépe. Profesionální průzkumníci s sebou nosí i speciální nádoby na exkrementy, které by v jeskyních neměly zůstávat.

 

 

Jeskyně a caving – opatrnost je třeba

Pamatujte, že jeskyně mohou být i více než několik set let staré a jakýkoliv neopatrný pohyb může zničit dílo, které příroda tvořila desetiletí. Je třeba se chovat s respektem i proto, že řada jeskyní je poměrně křehká a určitě byste neradi skončili zavaleni.

 

 

Jeskyně u nás

V naší republice nedostatek jeskyní rozhodně není a pokud máte zájem se této činnosti věnovat, stačí chvilka hledání, jak na mapách, tak na internetu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Top 10 nejšílenějších sportů na světě
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies