Jak zvýšit kvalitu spermií

Za rapidní snížení kvality spermií v posledních letech je zodpovědné znečištěné životní prostředí, ale také muži samotní svým nezdravým způsobem života. Jak znovu zvýšit šanci na oplodnění?

Snímek znázorňující oplodnění vajíčka spermiemi

Jak zvýšit mužskou plodnost

Muži se obvykle svou plodností nezaobírají do chvíle, kdy se rozhodnou založit rodinu. Chcete-li zlepšit kvalitu svého spermatu, začněte s lepší životosprávou nejméně 3 měsíce před početím. Přibližně tak dlouho totiž trvá tvorba a zrání nových spermií.

Zobejte vitamíny a minerály

I spermie jsou ohroženy poškozením volnými radikály. Je proto důležité zahrnout do svého jídelníčku antioxidanty – účinný je např. vitamín C. Kvalitu spermií ale pomáhá zlepšovat i vitamín E (transportuje kyslík k pohlavním orgánům a podporuje produkci spermatu) a selen, (pozitivně ovlivňuje jejich pohyblivost). Zinek zase zvyšuje tvorbu testosteronu a tím i počet spermií. Mezi další schopné pomocníky patří vitamín B12, ženšen, omega-3 mastné kyseliny a kyselina listová.

Nebraňte se proto konzumaci ovoce a zeleniny, místo kuřete či vepřového si občas dopřejte rybu, zobejte ořechy, nešetřete cibulí a česnekem a neohrnujte nos nad celerem. Pozor! Pohyblivost spermií snižují i kořeněná jídla a nadměrná konzumace kávy!

Nepřehřívejte varlata

Je známo, že nošení těsného prádla snižuje mužskou plodnost. Existuje ale i spousta dalších faktorů zvyšujících teplotu varlat – např. saunování, dlouhotrvající sezení, cyklistika, horké koupele apod. Někdy se přehřátí varlat prostě nevyhnete – pravidelným otužováním jim ale vrátíte sílu. Studenou vodou se sprchujte i před pohlavním stykem - pohyblivost spermií tak dočasně zvýšíte.

Kouření a alkohol zabíjí spermie

Nikotin obsažený v cigaretách snižuje elastičnost cév i schopnost semene proniknout do vajíčka a oplodnit jej. Navíc ohrožuje i genetický kód a může být příčinou nejrůznějších vývojových vad dítěte.

Alkohol zase snižuje množství testosteronu a schopnost vytváření nových spermií. Dlouhodobý vliv alkoholu může způsobit úplnou neplodnost, krátkodobě alkohol negativně působí na pohyblivost spermií – ty se pak často vůbec nedostanou k vajíčku.

Zhubněte

Ubývání počtu spermií graduje s rostoucí váhou. Obezita vede ke snížení hladiny testosteronu – tvoří se tak méně spermií a ty, které přežívají jsou méně kvalitní a méně pohyblivé. Máte-li tedy nadváhu, snažte se ji pomalu snižovat (i velký úbytek váhy za krátkou dobu působí na plodnost negativně).

Mějte pravidelný sex

Nové výzkumy prokázaly, že každodenní ejakulací dochází k vytváření nových, kvalitnějších spermií a redukci spermií abnormálních. Pokud partnerka nemá chuť na sex každý den, vezměte věc „do vlastních rukou“.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Lily Allen – rebelka, která si sáhla na dno
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies