Jak si vybrat správnou výstroj na lyže?

Ježíšek vám nenaježil výbavu na lyže? Asi jste nebyli dost hodní, co říkáte? V tom případě je nejvyšší čas vyrazit na nákup. Jistě vás potěší slevy, kterými se to v obchodech po Vánocích jen hemží. Lyžařská sezóna je právě na svém vrcholu. Chcete-li si lyžování v in oblečku a s in výbavou užít, rychle vyrazte, jinak nic nezbude!

Fotografie zachycující muže v černém lyžařském oblečení s lyžemi

Kde vybírat?

Možností je několik. Od bazarů, internetových obchodů a hypermarketů až po obchody, které se na lyžařskou výbavu specializují. Ve speciálních obchodech vám nabídnou opravdu kvalitní lyže, vlastně kompletní lyžařskou výbavu. Máte tady veškerý servis, poradí vám, můžete si vše vyzkoušet. Zkrátka všechno bude na vaší míru a podle vašich představ. Na svahu budete kocouři. Odbudete si to v jednom obchodě, nemusíte jinde shánět lyžáky, bundu, kalhoty a další části výbavy. V bazaru ušetříte, zboží sice není stoprocentní, ale záruku na něj dostanete.  Internetový obchod vám zase neumožní vyzkoušení věcí a potřebný servis. Rozhodně nekupujte lyže a spol. přes inzerát nebo na burze. Snadno tak můžete koupit zajíce v pytli. Majitel nebo prodávající vám nemusí poskytnou pravdivé informace o stavu zboží a záruku také nedostanete.

Co všechno pořídit?

Lyže, vázání, boty a hole opravdu nestačí. Chcete-li na svahu zazářit, dopřejte si celá výbavu. Aby, jste si lyžování užili i za chumelenice pořiďte lyžařské brýle. Z hlediska bezpečnosti nezapomeňte na přilbu. Ani chránič páteře není k zahození. A co na sebe? Bundu, lyžařské kalhoty, kombinézu, mikinu, svetr, rukavice, čepici a co si jen zamanete. Lyžařské oblečení by mělo být především funkční. Jak funkční? Ideálně vyrobené z membránového materiálu, tedy prodyšné a nepromokavé. Důležité je spodní prádlo, se zpoceným zadkem si asi lyžování extra neužijete. K výbavě patří i opalovací krém a lyžařské vosky.

Jak si vybrat správné lyže?

Ještě než zajdete do obchodu, zařaďte se do kategorie začátečník, pokročilý, sportovní lyžař či profesionál. Ale upřímně, jinak na to pak doplatíte! Každý lyžař by se měl při výběru také zamyslet nad technikou své jízdy, rychlostí, nad tím jak často lyžuje, nad oblíbeným terénem. Podstatným kritériem je také cena lyží. Tyto záležitosti se týkaly vás. Teď jsou na řadě lyže. Jak dlouhé lyže vybrat? Délka by měla být o 10 až 20 centimetrů kratší než vy. Šířka lyží se měří uprostřed. Široké lyže jsou vhodné pro jízdu v hlubokém sněhu a terénu, úzké pro upravené tratě. Vybírejte také podle tvrdosti. Jste začátečník? V tom případě se tvrdým lyžím raději vyhněte. Dokonalejší techniku jízdy zaručí větší rádius.

Moderní boty – soft boty

Měkké boty jsou hitem posledních let, určeny jsou rekreačním lyžařům. Budete se v nich cítit jako v papučích. Mají nevýhodu, prý horším způsobem vedou lyži. Proto je někteří odborníci chválí do nebe, jiní naopak zatracují. Raději zůstanete u klasiky? Hlavně vybírejte boty tak, aby vás netlačily, neměly by být ani o číslo větší. Při zkoušení se vždy v botách projděte.

Spolehlivé vázání

Při volbě vázání hraje roli dovednost a styl jízdy, ale základ je správně seřízené vázání. Znáte DIN? Jde o vypínací sílu vázání, měla by odpovídat jedné desetině váhy lyžaře. S vaší dovedností, poroste i hodnota DIN. Dneska koupíte vázání jako součást setu spolu s lyžemi a deskou. Výhodou je nižší finanční náročnost.

Jsou hole třeba?

U klasické techniky si bez holí nezajezdíte, ale pokud fandíte carvingu, klidně se bez nich obejdete. Kupte si hole s připevněnou rukavicí k poutku. Chcete-li klasiku, rukojeť by měla tlumit nárazy a neměla by studit. Nejdůležitějším kritériem holí je pevnost a nízká hmotnost. A délka? Svou výšku vynásobte 0,7. Výsledek zaokrouhlete na číslo dělitelné pěti a máte jasno.

Bez helmy je to risk!

Možná se to  nezdá, ale lyžování je nebezpečným sportem. Stačí pořídit přilbu za 700 korun, může vám zachránit život. Neměla by tlačit a odkrývat čelo. Bonusem je regulovatelné větrání a měkké uši. Fajn je koupit přilbu rovnou s brýlemi, aby vše pasovalo.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Nejmodernější vychytávky na vaše kolo
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies