Jak se odnaučit závislosti na počítačových hrách

Znáte ve svém okolí někoho, kdo by se dal diagnostikovat jako člověk závislý na PC hrách? Nebo jste snad hráčské vášni propadli vy sami?

Fotografie muže s detailem na herní konzolu, kterou drží v rukou

Jak se odnaučit závislosti na PC hrách?

Někdo tvrdí, že závislost na PC hrách nebo jiných herních konzolích neexistuje. Jiní zase říkají, že je to nová hrozba pro lidstvo. Ať je to tak nebo tak, jisté je, že tento nový fenomén v určitých situacích může zanechat velké a těžko napravitelné škody na těle i psychice hráče.

Jak už jste mnohokrát slyšeli o návykových látkách, závislost na nich se vytvoří rychle a zřídka kdy si člověk uvědomí, že se stal závislým. Vždy se brání slovy - když budu chtít, tak přestanu (v jeho překladu to tedy znamená, že rozhodně závislý není). Omyl? Z pravidla ano. Tato naivní představa pak člověku dokáže udělat ze života peklo a postižený mnohdy bývá zmatený sám ze sebe.

Ve správný čas - první krok

Prvním a nejdůležitějším krokem je přiznání si, že jste závislí. Když si tohle uvědomíte, zřejmě vám na moment svitne v hlavinkách, že asi něco není úplně v pořádku. V tuto chvíli se rozhodujete, zda se necháte vést na vlně požitků a nebo se konečně začnete léčit. I když není hráčská závislost „droga" jako taková, při nedostatku vyvolává podobné příznaky napětí, jako omamné látky.

Škodlivé účinky na zdraví se samozřejmě srovnávat nedají. Hráčská závislost nikdy nemůže tělu způsobit takovou újmu, kterou způsobují nikotin, alkohol či tvrdé drogy. Ale nenechte se zmást. Závislost na PC může způsobovat kardiovaskulární nemoci, cukrovku, obezitu a také poruchy pohybového aparátu (záněty kloubů, ochablé svalstvo a v některých případech i hemeroidy), poruchy příjmu potravy a spánku. Hráč dává přednost virtuálnímu světu před skutečným, přestává se zajímat o práci, učení a společenský život.

Začínáme - druhý krok

A jak začít s odvykáním? Problém někdy může nastat ve chvíli, kdy si závislý člověk sice uvědomí, že je závislý, ale nemá důvod s tím skoncovat. Jednoduše se mu nechce a tento způsob života mu vyhovuje. Máte-li nad ním určitou převahu (rodinný příslušník), pak nezbývá, než vzít vše do vlastních rukou a k druhému kroku mu trochu pomoci.

Jste-li vy sami závislí, pak je na čase navštívit lékaře, který Vás pošle na vyšetření ke specialistům. Zbavte se nejlépe všech počítačových lákadel a začněte přemýšlet. Najděte si v životě jiné hodnoty, jež nepředstavují riziko závislosti (třeba začněte jezdit na kole).

Rizikové skupiny

Nejohroženější skupina hráčů jsou děti. Dítě nemůže odhadnout, jaké riziko představuje podobná závislost, nemá s tím žádné zkušenosti a jeho myšlenky se ubírají zcela jiným směrem. V první řadě mu jde hlavně o to, aby se zabavilo, když na něj ostatní z rodiny nemají čas. Nedopusťte, aby se i váš potomek musel potýkat s problémy dospělých, vždyť v životě jej čeká ještě hromada jiných pokušení, se kterými bude muset bojovat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Chtěli byste doma nymfu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies