Jak přežít byrokracii

Byrokracie, jaký to skvělý vynález! Bez ní bychom nikdy nemohli mít utlačovatelská impéria, světové války, fašismus, komunismus a nádory na státních rozpočtech. No o čem by bez ní byly filmy? Ale pozor! Nakolik je to úžasný moderní výdobytek, když si nedáte majzla, může vám život ulehčit až k smrti. Zde najdete několik rad, jak s touto papírovou hydrou úspěšně zápolit.

Fotografie muže, sedícího u psacího stolu

Menší myšlenkový experiment

Zdroj: generationbubble.comNejdřív si musíte ujasnit, kde přesně stojíte. Předpokládejme, že váš postoj vůči byrokracii je bytostně negativní: z úředníků máte vyrážku a obsílkama topíte. Na jednu stranu je samozřejmě vhodné spícího draka nebudit vlastní hyperaktivitou, na druhou stranu ale ignorováním oficiálních míst nic nezískáte, spíš naopak. Pokuty a tresty se budou hromadit a než řeknete švorc, zabaví vás exekutor nebo skončíte u soudu, což jsou úřady par excellence. Nicméně je pravda, že byrokracie není přírodní úkaz a v určitém historickém momentě musela být vynalezena z nějakých konkrétních důvodů. No a pochopit její psychologii vám může pomoct, když se jí budete snažit vyhnout. O čem a jak tedy byrokracie přemýšlí Její základni motivací je snaha udržet velké státní celky pod kontrolou těch, kdo vládnou. Ti, kdo vládnou, jsou svatí, a jejich dekrety (přání a rozkazy napsané na fajnový papír) fungují v hlavě úředníka jako kouzelné svitky. Tyto kouzelné svitky se pak zakládají do větších kouzelných knih, kterým se říká zákoníky. Nic z toho není skutečné, ale úředníci musí neustále většinu držet přesvědčenou o opaku, jinak se jejich kouzelná kontrolní moc zhroutí a vláda skončí. Pokud si dovolíte, byť nevědomky, porušit co je psáno, vyvolají na vás proto strašáka (policii), a kdyby náhodou nestačilo postrašit, budou vám brát vaše věci, a kdyby náhodou ani to nestačilo, zavřou vás a zahodí klíč, aby si z vás ostatní nevzali příklad. V extrémních případech to končívá nucenými pracemi nebo popravou, ale naštěstí u nás už tomu tak není.

 

Jistě, páni velkomožní, ale...

Zdroj: futurama.wikia.comCo po vás tedy byrokracie chce, je respekt vůči její autoritě. Úředníci jsou přece jenom taky lidi (i když často působí spíš jako stroje nebo nemrtví), a proto můžete vždy apelovat na jejich samolibost. Pokud se budete chovat uctivě při jednání s nimi, i kdybyste je nejradši na místě uškrtili, budou k vám shovívaví. Vyjádřete opovržení a potopí vás i kdybyste stokrát byli v právu. Nedá se nic dělat, pokrytectví je na úřadě zkrátka modus operandi. Také znejte jejich pravidla, nastudujte si ty jejich knihy kouzel. Nebo si najměte nějakého magiče, který zná všechny kličky v kličkách. Pokud si to nemůžete dovolit, zkuste něco levnějšího: úplatky. Kromě samolibosti jsou úředníci také skoro vždy hrabiví. Kdyby ale všechno ostatní selhalo, jak předstíraná úcta, právní protikouzla, tak i Hujerovo ovoce a zelenina, posledním trumfem, který můžete zahrát, je ideologie. To je ještě o několik úrovní nemožnosti nad těmi kouzly. To je něco jako teorie toho, jak kouzla fungují. Každá doba a skoro každé místo mají svoji vlastní vládnoucí ideologii, ať už se jedná o marxismus, nacismus, islám, feminismus, enviromentalismus nebo alespoň starej dobrej nacionalismus. V každé takové ideologii, stejně jako v každé dobré náboženské knížce, najdete nějaké svaté a proroky, na které se můžete odvolávat (Lenin, Führer, Al Gore, Mohammed...). Stejně tak každá ideologie obsahuje definici toho, co to znamená být dobrý člověkem, a ulitmátní cíle, ke kterým lidstvo spěje. Dneska stačí zařvat dost nahlas "lidská práva" a vyrazit k nějakému evropskému soudu, a čáry máry fuk, úředníci zalezou do svých děr.

 

Stínový život

Zdroj: nukelearfishing.wordpress.comÚplně nejlepší je ale být naprosto neviditelný. To je bohužel dneska čím dál tím těžší kvůli těm zpropadeným počítačům. Ale aspoň že taky nabízejí možnost, jak s byrokratama jednou provždy zatočit: nahradit je softwarem, kterej není sketa, a se kterým můžete komunikovat z domova, kdykoli se to hodí vám. Jo, pokud můžete zautomatizovat a převést na internet jakékoli úřední cokoli, udělejte to. Hlavně pokud je to navržené transparentně. Vážně, některé internetové (leč zahraniční) banky vám dokonce umožní ovlivnit, na co budou vaše peníze používat, když je zrovna nebudete používat vy. S nějakou z našich bank můžete klidně obchodovat s biologickýma zbraněma a nebudete o tom mít ani páru. Nejen banky ale po vás chtějí všechny vaše peníze, to i skoro všechny ostatní úřady. Pokud tedy nabydete něco potenciálně cenného, a není absolutně nutné, že vám na to přijdou sami, nechte si to pro sebe. Aby vás někdo nepráskl, obklopte se lidmi, kterým můžete věřit. To jsou takoví lidé, jejichž slovo něco znamená, a nepoženou vás k soudu, aby vás obrali o všechno co máte. Ano, takoví lidé existují. Začněte u těch, co na úřadech nepracují. A nenechte se nikdy zastrašit nebo umlčet tím, že jste jednou souhlasili s nějakou společenskou smlouvou, tak máte smůlu a tudle nudle. A že když se vám něco nelíbí, můžete jít do...voleb. Jediným způsobem jak vyhrát je vybudovat si vlastní bublinu, kam se úřady nedostanou, to jenom vám blízcí lidé. Úřady by to nazvaly mafií, já bych to nazval komunitou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Gadgety do třetice všeho originálního
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies