Samuraj.cz

Jak přestat kouřit?

Lukáš Kamp

Jestliže patříte mezi ty, kteří vykouří denně více než deset cigaret a zapalují si do hodiny po probuzení, pak je vaše závislost na nikotinu poměrně silná. V takovém případě, bude těžké si od cigarety odvyknout, ale ne nemožné.

Závislý či nezávislý na nikotinu?

Je opravdu velký rozdíl, jestli je člověk na nikotinu závislý či nikoliv. V případě, že není, může v podstatě přestat kouřit kdykoliv a jakkoliv. Ovšem člověk závislý na nikotinu, musí přestat v jednom okamžiku a navždy. Kdyby kouření jen omezoval, trápil by se, protože by měl méně nikotinu, než potřebuje a přitom by stále kouřil.

Jak přestat kouřit aneb jak ošálit nikotinové receptory

Závislost na nikotinu znamená pomnožení nikotinových receptorů v některých částech mozku. Tento počet se u kuřáka už nikdy nezmění, což znamená, že je může jen uspat. Ovšem jestli se kdykoliv v budoucnosti setkají se svou nikotinovou drogou – probudí se. Organismus během odvykání povzbuďte podpůrnými prostředky k detoxikaci organismu.

První tři měsíce bez kouření – peklo

Nejhorší jsou první tři měsíce odvykání. Ale toto skoro až peklo je možné překonat tak, že po tuto dobu budete užívat léky zmírňující abstinenční příznaky. Ovšem v tomto případě je důležité vlastní rozhodnutí, protože léky samy nezmohou nic.

Konec s kouřením - musíte mít motivaci

Abyste přestali kouřit, musíte mít motivaci. A věřte, že jich je víc než dost. Kuřáci nejčastěji udávají zdraví, mnoho „vyhozených” peněz, někteří dokonce zmiňují strach z impotence, vadící zápach či stárnutí kůže

Jak poznám, že jsem nekuřák?

Rozhlašovat o sobě, že jste nekuřák, můžete až tehdy, pokud jste bez cigarety vydržel půl roku, nejlépe však celý rok.

Pár rad pro odvykání Určete si den odvykání

Sami si stanovte přesné datum, kdy s cigaretami úplně skoncujete. Od toho dne si už nesmíte zapálit ani jednu jedinou cigaretu. Tento den D by měl být dnem, kdy neočekáváte žádnou zatěžující situaci.

Vyhoďte všechno, co se týká kouření

Ihned se zbavte všech věcí potřebných pro kouření. Bez lítosti vyhoďte cigarety, zapalovače i popelníky.

Vyhýbjete se rizikovým místům i lidem

Alespoň první týden vašeho odvykání se vyhýbejte lidem, kteří nedokáží nekouřit. Také nenavštěvujte restaurace, bary apod.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.