Jak poznat lež?

Lhaní je podle odborníků z hlediska neverbálních signálů jedním z nejlépe rozpoznatelných chování. Víte, jak spolehlivě rozpoznat lež? Poradíme Vám!

Snímek zachycující muže opřeného o zeď, který přemýšlí

Časté polykání a olizování rtů

Je prokázáno, že lidé kteří neříkají pravdu často polykají a olizují si rty. Příčinou je zvýšený stres, jehož průvodním jevem je mimo jiné stažení svalů kolem jícnu a pokles produkce slin, které nutí člověka častěji polykat a olizovat si rty (případně kousat). Pokud zpozorujete takové chování, dejte si na dotyčnou osobu pozor.

Rozšířené zorničky, časté mrkání a neudržování očního kontaktu

I kdyby byl člověk sebevětší lhář a zvládnul řeč těla tak, aby nikdo nic nepoznal, vždy existuje jedna věc, která jej zaručeně prozradí. Jsou to jeho zorničky, které pod kontrolou nikdo mít nedokáže. Výzkum z University of Stirling zveřejněný v British Journal of Developmental Psychology prokázal, že ve stresu, který s sebou lhaní nese, se zornice výrazně rozšiřují a zvyšuje se také intenzita mrkání.

Při komunikaci také pozorujte, zda-li se na Vás dotyčný či dotyčná dívá. Pokud ne, není něco v pořádku. Jde o jeden z nejnápadnějších symptomů, které lhaní doprovází. Při normální konverzaci udržují lidé oční kontakt přibližně polovinu doby. Pokud však vědomě lžou, oční kontakt se snižuje zhruba o polovinu.

Měnící se tempo řeči a barva hlasu

Jestliže vám chce někdo něco zatajit nebo si věci naopak přikresluje, projeví se to na změně tempa jeho řeči. Řeč se bude buď zrychlovat nebo zpomalovat podle toho, zda-li bude chtít dotyčný něco utajit nebo naopak do své historky přidat. Lidé, kteří lžou, jsou nervózní, což způsobuje třesot a také změnu barvy hlasu. Pokud dotyčný vědomě lže, mluví vyšším hlasem než normálně. Je také prokázáno, že lidé nejsou při lži schopni normálně dýchat a lehce se zadýchávají.

Další příznaky lhaní

  • Náhlé zčervenání nebo naopak zblednutí pokožky (zejména v obličeji).
  • Neustále pokašlávání, odkašlávání a používání citoslovců „ehm, hmmm, eee".
  • Schovávání rukou za záda nebo nervózní poklepávání nohou.
  • Vytahování ramen, nekoordinované pohyby rukou (zejména před obličejem).
  • Časté sahání na obličej, hraní si s vlasy nebo s prstýnkem.

Přečtěte si také více o originálních výmluvách>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Nudíte se v posteli? Zkuste Tantru!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies