Irský kulturní festival aneb Irsko v Čechách

Irský svátek svatého Patrika se slaví po celém světě a díky Irskému kulturnímu festivalu máme možnost ochutnat irskou kulturu i u nás. Festival svými rozměry a bohatým programem vytváří neopakovatelnou atmosféru a nabízí možnost netradiční zábavy.

Fotografie zachycující koncert kapely a publika

Irský kulturní festival a svátek sv. Patrika

Kdo byl svatý Patrik?

Svatý Patrik se narodil roku 385 v Anglii, v 16 letech byl unesen piráty a prodán do otroctví do Irska, ale po šesti letech se mu podařilo utéci. Po návratu domů začal šířit křesťanství a nechal postavit první křesťanský kostel v Irsku. Symbolem tohoto svátku je zelená barva a zelený trojlístek, symbol svaté Trojice.

Svátek sv. Patrika - den, kdy chce být každý irem

Dnes slaví svátek sv. Patrika celý svět. Kromě záplavy zelené barvy patří tento významný den také irskému pivu a whisky. Ale Svatý Patrik není jen o opíjení se v barech a hospodách. Jde hlavně o ohromné veselí a typickou irskou hudbu. Také u nás je každý rok v polovině března možné navštívit několik koncertů, festivalů a zábavných akcí zaměřených na irskou kulturu.

Svátek sv. Patrika u nás

Pořadateli Irských kulturních festivalů v Ostravě Jasonu Fitzgeraldovi bujaré oslavy svátku svatého Patrika v České republice chyběly. Rozhodl se proto vytvořit tradici zábavných a vzdělávacích programů s tématikou Irska. Již první ročník festivalu se ukázal jako neobyčejně úspěšný a odstartoval šňůru dalších takových akcí. Jason Fitzgerald přináší do Moravskoslezského kraje kousek Irska a my tak máme možnost ochutnat irskou kulturu v celé své rozmanitosti.

Jason Fitzgerald: „Ostrava je můj New York”

Na svátek sv. Patrika jezdí mnoho lidí do New Yorku, kde jsou oslavy tohoto dne největší a nejbujařejší. Díky Irskému kulturnímu festivalu mají ostravané a lidé z blízkého okolí šanci zažít takový New York na vlastní kůži.

Irský kulturní (a hudební) festival v Ostravě

První Irský kulturní festival byl v Moravskoslezském kraji pořádán v roce 2005 a pro obrovský úspěch se na rok 2007 připravuje již třetí ročník. Součástí festivalu je kromě hudebních vystoupení také golfový turnaj, promítání irských filmů, exhibiční utkání v irském národním sportu – hurlingu a mnoho dalšího.

Program irských kulturních festivalů

Program irského kulturního festivalu v letošním roce zahrnoval mimo jiné irský ples v hotelu Imperial, osmihodinový koncert irských kapel v Hale Tatran, výstavu fotek s irskou tématikou v Domě kultury města Ostravy, akce „Chuť Irska” v restauraci Saffron (den tradičních irských jídel) nebo vystoupení známých irských kapel jako je Mad Dog Mc Rea nebo Shank´s Mare, kteří v Irsku plní stadiony pro dvacet tisíc diváků. Centrem zábavy v průběhu festivalu však i tentokrát zůstála proslulá Stodolní ulice a zdejší irský klub.

12. – 18. března 2007: Irský kulturní festival 2007

Typickou vlastností Irů je kromě chuti bavit se také touha pomáhat slabším. A protože svátek Sv. Patrika je dnem, kdy chce být každý zúčastněný Irem, část vstupného poputuje na konto Nadace svaté Barbory.

Program Irského kulturního festivalu 2007

Mezi účinkující na irském kulturním festivalu 2007 vystoupí kapely jako je U2 Revival, Shank's Mare, Terry J Ross and Krankenhouse, Sagairt, Dempseys Duo, Shantytown. Vystoupí také taneční skupina De Mairt a zájemci budou mít možnost vyzkoušet si krokové variace některého tradičního irského tance. Nebude chybět ani golfový turnaj, promítání irských filmů, výstava fotek s irskou tématikou, turnaj v hurlingu, v plánu je dokonce i irská mše v Ostravě Ludgeřovicích a spousta dalších kulturních atraktivit.

Vstupenky na Irský kulturní festival 2007

Vstupenky na Irský kulturní festival pořádaný ve dnech 12. – 18. března 2007 bude možno zakoupit nejdříve v únoru v ceně 200 Kč. Cena vstupenky zakoupené v březnu činí 250 Kč a za vstupenku v den pořádání festivalu zaplatíte na místě 300 Kč. Irský ples v hotelu Imperial není zahrnut v ceně vstupného (platí se zvlášť).

Předprodej vstupenek

Předprodejními místy vstupenek je Bernie′s pub, restaurace Saffron, Dům knihy Librex, Městské informační centrum Ostrava, Music Video Stars, Bontonland Ostrava, Hala Tatran.

Akce probíhá za podpory hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského, Irského velvyslanectví a irské vlády, Ministerstva kultury ČR a mnoha dalších významných osob, státních a mediálních organizací.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Fenomén Nightwork
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies