Hypotéky - jaké změny letos proběhnou?

Od letošního roku jsou už na hypotéky stanoveny určité kvóty. Někdo si dům koupí a na některé už bohužel nevyjde řada. Je to možná nespravedlivé, ale prostě to tak je. Tyto omezující doporučení vydala ČNB. Jak na to ale doplatíme my, kteří máme v úmyslu vzít si hypotéku? Zhorší se dostupnost a také se výrazně prodraží vlastní bydlení.

Hypotéky - jaké změny letos proběhnou?

 

Kvóty jsou stanoveny. Jak k tomu vlastně došlo?

 

Vláda totiž schválila návrh, ve kterém se mimo jiné mění i samotný zákon o ČNB (České národní bance). Centrální banka získala zákonnou pravomoc k určování horních limitů pro celkový počet poskytnutých úvěrů zajištěných nemovitostí. Všechny ostatní banky to musí ze zákona přijmout a tak přesně vědí, do jaké celkové sumy mohou uzavřít hypotéky.

 

Proč bylo zavedení těchto kvót nutné?

 

Mělo by to zabránit problémům spotřebitelů, které se týkají se splácením hypotéky. V případě, že úrokové sazby porostou, je potřeba, aby bylo zajištěno, že při problémech se splácením stačilo pouze prodat nemovitost, aby byl druh uhrazen. Jestliže tento návrh projde, čeká se ještě na schválení Sněmovny, Senátu a na podpis pana prezidenta, tak by to mělo platit od července letošního roku.

 

V případě, že se ceny nemovitostí budou i nadále zvyšovat a zároveň poroste i výše jednotlivých úvěrů, ale bez toho, že by adekvátně vzrostly i příjmy žadatelů o úvěr, pak mohou být tyto ukazatele zpřísňovány. Jednodušeji řečeno, horní hranice pak mohou být sníženy.

 

Mám si vzít hypotéku teď? Nebo mám ještě počkat? Toť zásadní otázka

 

Výraznější změny by měly začít platit od dubna letošního roku. Týká se to především hypoték s parametry LTV (Loan to value) 80 - 90 % a více. Neměly by přesáhnout více než 15 % objemu (produkce) nových úvěrů. Pokud máte v plánu koupi nemovitosti, určitě se nevyplatí čekat. Ale to je čistě jen náš osobní názor.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

5 nejoblíbenějších hitech hraček současnosti
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies