Samuraj.cz

Hry s hlasem aneb kdo přednese referát

kloffin kloffin

Nejen vnějškový dojem rozhoduje u přijímacího řízení, ale třeba i při přednášce nebo školení. Na vaše okolí může stejně zapůsobit i způsob vaší mluvy. Nepodceňujte tedy intonaci, artikulaci a tón vašeho hlasu.

Jaký je váš hlas?

Zkuste si schválně někde o samotě říct pár vět, jakoby jste přednášeli třeba referát na vysoké škole. Co slyšíte? Nemáte náhodou problém s vašim hlasem?

Tady jsou možné nepatřičnosti:
 

Když mluvím, cítím se nepřirozeně a slyším někoho jiného, jehož hlas je výše položen Mám hlas jako dospívající, i když už mám dávno pubertu za sebou. Nedivím se, když mě lidé do telefónu žádají, abych jim předal svého otce I když mi připadá, že mluvím dostatečně nahlas, okolostojící mě stále žádají, ať přidám na intenzitě svého projevu a to, i když mezi mnou a jimi není velká vzdálenost Často se mi stává, že z důvodu nervozity, nedostatečné slovní zásoby nebo nesoustředěnosti používám slova jako „ehm”, „prostě”, „jako”, „čili”, „tedy” nebo „vlastně” Při zvýšení hlasu zním bezvýrazně Nemohu mluvit dlouho, po pár minutách mi vysýchá v ústech, bolí mě v krku nebo mi přeskakuje hlas I když se snažím, stále je poznat, že mám přízvuk Na konci všech vět zvyšuji hlas, aniž je to otázka Nemám dost autoritativní přednes Můj hlas je otřesný a nelíbí se mi Hlasové hry a hlasový trénink

Svůj hlasový projev můžete samozřejmě zlepšit i za přispění odborníků na výslovnost a řeč jako takovou, ale sami si můžete udělat pár cvičení, které by mohly dopomoci k tomu, že se stanete králem v přednesu referátů a projevů.
 

Požádejte své přátele, ať vám sdělí, co se jim na vašem hlase líbí a co ne. Zároveň jim předneste požadavky na váš hlasový projev (energický, profesionální, autoritativní atd.). Zkuste s nimi zjistit, zda některé vlastnosti váš hlas již nemá.  Požádejte vašeho nadřízeného (pokud je to tolerantní osoba), který zná váš projev ze zaměstnání, zda by vám neposoudil hlasové schopnosti. Můžete tak i získat přizeň za snahu o individuální zlepšování. Při čtení se soustřeďte na hlasitý a zřetelný výraz. Vylepšujte výslovnost, tempo a artikulaci. Takto nahlas můžete číst samostatně nebo poproste někoho, komu věříte, ať vás upřímně ohodnotí a sdělí vám, co se mu případně nelíbilo. Čtěte dětem pohádky nebo příběhy. Děti se nedokáží přetvařovat, jakmile je přestanete zajímat, okamžitě to poznáte. Pokud udržíte jejich pozornost, jste na dobré cestě stát se skvělým řečníkem. Nahrajte si improvizované krátké promluvy na libovolné téma, důležité je, abyste mluvili bez přípravy. Tyto záznamy si uchovejte, abyste mohli porovnávat, v čem jste se zlepšili.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.