Homeoffice a homeworking - práce z domova

Všechno má svá pro a proti, takže nelze jednoduše říct, že homeoffice je ideální řešení pro všechny. Pro některá povolání homeoffice nepřipadá v úvahu - třeba chirurg, řidič kamionu, bankovní poradce a další. Jaké (ne)výhody má tedy práce z domova?

homeoffice

 

Občas se vám stane, že už máte všechny povinnosti splněny, ale musíte si v práci i tak odsedět povinných 8 hodin? Někteří jsou díky práci z domova výkonnější. Stihnou více věcí, odvedou práci kvalitněji a také rychleji. Takoví zaměstnanci jsou pak i spokojenější, neboť mají více času na rodinu. Homeoffice je snem většiny lidí, ale bohužel se u nás ještě moc neprosadil. Snad se to časem změní.

 

Homeoffice a homeworking

 

Ačkoliv se vám zdá, že tyto pojmy znamenají totéž, není to tak úplně pravda. Homeoffice znamená, že sice pracujete doma, ale jen určitý počet dní za rok. Řadí se mezi benefity, které vám zaměstnavatel může a nemusí nabídnout. Na druhou stranu homeworking je práce z domova po celý rok. V některých zaměstnáních stejně k práci potřebujete jen mobil a počítač a připojit se můžete odkudkoliv.

 

Výhody

 

Nespornou výhodou je samozřejmě úspora času a flexibilita. Nemusíte za prací nikam cestovat, záleží jen na vás jak se obléknete a jak si rozvrhnete pracovní dobu. Můžete si odskočit, kdykoliv potřebujete (nemoc, vyzvednutí dětí ze školy). Ušetříte také peníze. Neplatíte za dopravu a pokud vám onemocní dítě, nemusíte si brát dovolenou. Další výhodou je pohodlí. Doma si můžete jednoduše dělat, co se vám zachce. Můžete místo své práce libovolně měnit a přestávky si určujete vy sami. Máte více času i na ostatní věci okolo domu či zahrady. Klidně můžete posekat trávu a až potom se vrhnout na práci. Pro ženy je také lepší, když si mohou uklidit, kdy potřebují.

 

Najdou se i nějaké nevýhody?

Někomu práce z domu nemusí vyhovovat z důvodu, že je sám. V práci máte kolem sebe kolegy a doma už nemáte takovou potřebu být v kontaktu s lidmi. Někomu se může hůře pracovat i z toho důvodu, že je sám sobě vedoucím. Nikdo ho nestimuluje k lepším výsledkům. Některým chybí soutěživý duch a jiným zase vadí, že si vlastně platí svou vlastní kancelář. Musíte si sami topit, platíte si elektřinu, opotřebováváte počítač a na spoustu dalších věcí jste úplně sami. Komunikace s kolegy či šéfem je náročnější a hrozí vám i případná nedorozumění či omyly.

 

Práce z domova - je výhodná i pro zaměstnavatele?

 

Výhodou pro zaměstnavatele je úspora nákladů na provoz kanceláří, také je pro ně výhodné, že mají spokojené zaměstnance, produktivita práce roste a samozřejmě ušetří i na pracovní síle. Nevýhodou ale mohou být zvýšené náklady na telekomunikaci a ostatní informační technologie. Nemají už kontrolu nad pracovním výkonem zaměstnance, někteří mohou z domova podávat větší výkon, ale najdou se i takoví, kteří tu práci nakonec čím dál více “flákají”. Firmy si také musí dávat větší pozor na ochranu osobních údajů, obchodního tajemství a jiných důvěrných informací.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

5 nejoblíbenějších hitech hraček současnosti
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies