Hokejbal - když chybí led

Vzpomínáte, pánové. Měli jste doma hokejku, měli jste dokonce za domem plácek s brankama, ale led byl jen zbožným přáním. Tak co dělat než začít mydlit hokej bez bruslí. A veřte nevěřte, i z této klučičí zábavy je nyní oficiální sport.

Pohled na ledovou plochu s pohozenými helmami na lední hokej

Hokejbal - s hokejkou na suchu

Už název napovídá, že tento sport bude mít s hokejem něco společného. Má a nejsou to pouze detaily. Hokejbal vychází z hokeje, hráči mají identickou hokejku, střílejí góly do stejných branek a i v pravidlech je mnoho společného s ledovým předchůdcem.

Ač by k tomu podmínky mohly vybízet, hokejbal se téměř v ničem nepodobá pozemnímu hokeji.

Jediná podobnost je snad jen v tom, že se oba sporty neprovozují na ledě.

Hokejbal - mladší odrůda hokeje

Při hokejbale se vycházelo z toho, že téměř každý člen mužského pokolení má doma hokejku, ale ne každý to má blízko na ledovou plochu. Hraje se tedy na pevném podkladě a betonových hřišt je všude plno. Z pochopitelných důvodů se v hokejbale nevyskytuje puk, ale ke hře se používá plastový míček.

Ani chráničů není zapotřebí tolik, protože při hokejbale nedosahují hráči takových rychlostí a nehrozí ani zranění pukem.

Povinná je však přilba a rukavice.

Z plácků mezi mantinely a hokejbal je na světě

Historie hokejbalu v Československu začíná v roce 1982 v Českých Budějovicích, kde pár nadšenců napadlo dát pouličním klání kluků mydlících hokej s tenisákem na každém volném prostranství řád a uspořádali první turnaj pro základní školy.

Ten měl neuvěřitelný úspěch a na základě tohoto poznatku se postupně rozšiřoval hokejbal i mezi dospělé a stále se dolaďovala pravidla. V roce 1990 vznikl hokejbalový svaz.

V roce 1993 je český svaz spoluzakladatelem Mezinárodní hokejbalová federace

A český reprezentační výběr patří do dneška k předním světovým týmům a potěšitelné je, že Česko dominuje i v mládežnických kategoriích.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Rugby – sport pro drsňáky
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies