Himaláje a hora K2

Himaláje jsou největším pohořím na světě, které vzniklo důsledkem tektonické srážky mezi euroasijským kontinentem a Indií. Hranici 8000 metrů zde převyšuje 19 vrcholů, mezi které patří i hora K2.

Fotografie zachycující Himaláje

Himaláje a jejich vznik

Himaláje vznikly již před sty milióny lety, a to jako důsledek tektonické srážky euroasijského kontinentu a Indie. Tato skutečnost lze doložit výskytem hornin v podloží Velkého a Malého Himaláje i na povrchu.

Výškové rekordy v Himalájích

V Himalájích převyšuje hranici 8 000 metrů 19 vrcholků. A nejenže se Himaláje pyšní nejvyššími vrcholy hor, jsou také držitelem výškových rekordů. V Himalájích je např. nejvýše položené jezero ledovcového původu, jenž se nachází ve výšce 5 880 metrů. Pak zde najdete Khumbu – nejznámější vysokohorský ledovec, který proslul jako výchozí bod pro výpravy v okolí Mount Everestu.

Historie K2

Název K2 pochází z 19. století. Tehdy jedna expedice zkoumala celou oblast a této hoře i sousedním vrcholkům přidělila označení K1 až K5. K2 zůstalo dodnes, ostatní byly později přejmenovány.

Himaláje a Hora K2

K2 je druhá nejvyšší hora světa měřící 8 611 metrů. Je známá svou krásou, neobvyklým tvarem, majestátností a hlavně nesmírným respektem mezi horolezci. A aby ne, vždyť K2 je nejobtížnější osmitisícovka – mnohem těžší než Mount Everest.

Výstupy na K2

K2 si vyžádala již mnoho obětí na životech, ale možná právě proto láká další a další horolezce, zdolat ji. Celkem se na vrchol druhé největší hory světa podařilo vystoupit 187 lidem, ovšem asi 14% jich při sestupu zahynulo.

Jak se dostat na vrchol K2?

Máte-li zájem, vyšplhat na vrchol K2, budete potřebovat „pouze” povolení vlády v Pákistánu, vízum, špičkové oblečení, pár nadaných lidí, domorodé průvodce, mnoho peněz, fyzickou a psychickou kondici, statečnou povahu a v neposlední řadě českou vlajku, kterou vztyčíte na vrcholu, pokud se tam dostanete.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Není fotbal jako fotbal
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies