Fort Minor – Where did you go?

Fort Minor je hudební skupina, kterou tvoří… Jeden člověk. Tím je Mike Shinoda, jeden ze členů skupiny Linkin Park. Na albu Rising Tied nám ukazuje, že umí nejen hrát na bicí, kytaru a piano, ale i dobře rapovat a skládat texty…
Černobílá fotografie zachycující hudební kapelu Linkin Park

Fort Minor

Už jste někdy slyšeli o skupině, kterou by tvořil jeden člověk? Ano, jsou i takové. Představujeme vám Fort Minor alias projekt, za kterým stojí jediný člověk – Mike Shinoda.

Fort Minor – Mike Shinoda a Linkin Park

Odkud znáte jeho jméno? Pokud jste alespoň někdy zaslechli nu–metalový styl kapely Linkin Park, jste doma. Mike, který zde původně hrál pouze na bicí, se s příchodem alba Meteora stal člověkem, který má prsty úplně ve všem, od grafického návrhu všech propagačních letáků a bookletu, po kytaru, bicí, mix a částečně i produkci.

Fort Minor – Mike Shinoda

Mike Kenji Shinoda je američan japonského původu. Má dvě vysoké školy, jednu zaměřenou na grafiku, druhou na hudbu. V současné době zvládá hru na piano, bicí, kytaru, kromě toho velmi dobře rapuje, tvoří mixy a s oblibou ukazuje své umění jako grafik. Žije se svou přítelkyní v Los Angeles.

Fort Minor – odkud název?

Jak Mike prozradil v jednom rozhovoru, slovo "Fort" (Pevnost) reprezentuje tu agresivnější stranu hudby. "Minor" (Mollový) styl hudby je mnohem temnější. Proč nedal na obal prostě své jméno? Shinoda tvrdí, že chce, aby se lidé zaměřili na samotnou hudbu, ne na něj, jakožto na tvůrce. Proto na desce jeho jméno nenajdete. Alespoň rozhodně ne velkými písmeny.

Fort Minor – důvod vzniku

Mike není v žádné písničce sám. Jak on sám prohlásil v dalším rozhovoru: „Pojmenoval jsem to Fort Minor namísto svého jména, protože do tohohle projektu je zapojeno mnohem více lidí. Ale chci pracovat jen s rodinou a přáteli; lidmi, o kterých vím, že jsou mi velmi blízcí.” Přeneseně by se dalo uvažovat i tak, že Fort Minor vlastně vznikl, aby se Mike mohl oficiálně sejít s kamarády a zarapovat si.

Fort Minor – hostující umělci na Rising Tied

Lidé, kteří se alespoň trochu podíleli na prvním albu „skupiny”: Black Thought, Common, Kenna, Lupe Fiasco, John Legend, Styles of Beyond, Jay–Z, Holly Brook, Ghostface Killah, Eric Bobo, Jonah Matranga, Celph Titled.

Fort Minor – nejznámější písně

Album bylo vydáno po velkém úspěchu pilotního singlu Remember the Name vyšlo celé album. Jako další následovaly skladby Petrified, Believe Me a smutná Where did you go.

Fort Minor – texty

Velká část textů je o samotném Miku Shinodovi. Například v Remember the Name popisuje, jak ho lidé berou a v čem s ním nesouhlasí. V Petrified se snaží popsat jaký je a například v písni Kenji popisuje minulost své rodiny, která byla za Druhé světové války zavřená v Internment Campu, což byla místa, kde byli v USA izolováni všichni Japonci, aby nemohli provádět špionáž. Jedna z nejsmutnějších písní je Where did you go, kde Mike vypráví příběh několika lidí, kteří jsou najednou odtrženi od svých blízkých. Videoklip k ní byl filmován přímo v rodinách takto postižených.

Fort Minor – úspěšný boční projekt

Album bylo přijato opravdu dobře, ale vzhledem k tomu, že Shinoda v současné době pracuje na novém albu s ostatními členy Linkin Park si na další ještě chvíli počkáme.

Více z kultury naleznete ZDE.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Nejmodernější vychytávky na vaše kolo
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies