Footbag - k čemu mohou být dobré fazole

Určitě jste to už někde viděli, i když jste v tom okamžiku nechápali, o co jde. Tři čtyři lidi stojí v kruhu a vyměňují si mezi sebou malý šustivý míček tak, aby nespadl na zem. Toto počínání na pomezí mezi sportem a žonglérstvím se jmenuje footbag.

Detailní fotografie footbagu

Footbag - nakopni pytel

Toto nakopávání a přihrávaní si malého míčku vzniklo docela nedávno. V roce 1972 totiž jistý Mike Marschall nacpal do malého sáčku hrst fazolí, čímž vyrobil míček, který se dal při troše šikovnosti nakopávat tak, že zůstaval pořád ve vzduchu.
John Stalberger měl v té době problémy s kolenem a po operaci hledal způsob, jak si ho co nejlépe rozhýbat. Tihle dva se jednoho dne potkali a zkusili si s fazolovým sáčkem zakopat. Svoje počínání nazvali „hack the sack” (kopej pytel).

Footbag se dostává mezi sporty

Aby mohli svůj nápad ještě lépe vylepšit, museli vymyslet pravidla a způsob nového sportu. Začali si přehazovat míček přes jeden a půl metru vysokou síť na badmintonovém hřišti a vznikl tzv. „footbag síť”.

Footbag - freestyle

Nakopávání míčku - hacky sacku je však suverénně nejvíce oblíbené ve zmiňovaném kroužku, kdy se míček přihrává a všichni zúčastnění se snaží vymyslet co nejlepší trik.
Ti, kteří už nemají problém s tím, aby jim míček spadl na zem, si dokonce vymýšlejí i choreografii tohoto freestylu, čímž se tento sport posunuje na jakousi artistickou úroveň, neboť existuje dokonce i přehled různých figur stejně jako třeba u skateboardu.

Footbag - jaké si pořídit boty

Pokud se nebudete věnovat footbagu na profesionální úrovni, stačí vám i to, co máte zrovna na nohou.
Ti, kteří se však této ekvilibristice věnují naplno, mají rádi takové boty, ve kterých mají co nejlepší kontakt s míčkem a na škodu není ani širší špička.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Odvázaná Britney Spears
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies