F1 – ohlédnutí za sezónou 2008

Letošní sezóna ve Formuli 1 přinesla opravdu mnoho zajímavého, fanoušci mohli sledovat drama až do poslední vteřiny závodu. Šťastný konec pro nového mistra světa F1 - Hamiltona, špatný pro Massu...
Formule 1 při prezentaci na nadcházející sezónu

Auto/moto – boj o titul byl jako vždy nelítostný

Rok se s rokem sešel a na jaře začala nová sezóna vozů Formule 1. Dnes už dokonce víme, kdo se stal novým mistrem světa, ale k tomu se dostaneme trochu později. Na začátku bylo 11 týmů dychtících jak po titulu v poháru konstruktérů, tak samozřejmě po titulu mistra světa. V průběhu sezóny musel bohužel jeden tým startovní pole opustit, proto se do cíle posledního závodu mohlo podívat jen 20 jezdců.

Novinky, které letošní sezóna přinesla

Sezóna 2008 sebou přinesla jedno významné prvenství. Poprvé v životě se jel závod Formule 1 v noci za umělého osvětlení. Stalo se tak ve velké ceně Singapuru. Na dráhu se v jednu chvíli rozsvítilo na 1500 světel, svítivost dosáhla zhruba hodnoty 30 000 luxů, což je přibližně 4x silnější světlo, než bývá na největších fotbalových stadiónech.

 

Osvětlení tohoto okruhu přineslo několik úskalí. Světlo nesmělo svítit jezdcům do očí, nesměli ho vidět ve zpětných zrcátkách, nesmělo se od dráhy odrážet a hlavně nesmělo zhasnout. S tímhle vším se italská firma Valerio Maioli Spa vypořádala velice dobře a i přes počáteční strach ze strany jezdců nakonec dopadlo všechno na výbornou.

Rychlé kola Formule 1, aneb neuvěřitelné drama se šťastným koncem pro  Hamiltona

Po prvních pár závodech ještě ani zdaleka nic nenasvědčovalo tomu, že se v závěru sezóny odehraje takové drama. Před posledním závodem byl v čele bodování Britský pilot Hamilton před Brazilcem Massou. Poslední závod se jel v Brazílii.

 

Oba piloty dělilo před startem poslední velké ceny 7 bodů. Zdálo se, že Hamilton už má titul skoro v kapse, ale všichni si pamatujeme na jeho chyby z loňské sezóny. Přišlo poslední kolo. Massa vedl a Hamilton byl až na 6. mistě. To přisuzovalo titul Brazilci.

 

Celé Ferrari se po průjezdu cílem radovalo, jenže to ještě netušili, co se stane asi za 30 vteřin poté. Hamilton v poslední zatáčce neuvěřitelně předjel Timo Glocka a stal se tak jako nejmladší v historii mistrem světa vozů Formule 1.

Teamy a jezdci

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Nejmodernější vychytávky na vaše kolo
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies