Elektronická hudba a zrození DNB stepu

Moderní hudba si žádá i moderní styl tance, a právě proto vznikl pouliční Dnb Step, který si získal českou i světovou scénu. Seznamte se s revolučním „hopsáním“, aby jste při návštěvě klubu věděli, o co se jedná a popřípadě jak na to.

Fotografie zobrazující gramofon ve stylu hudby Dnb

Vznik DnB

Drum and bass je styl elektronické hudby vznikající v 90. letech dvacátého století na Londýnské hudební scéně. Jeho základy můžeme nacházet již v letech osmdesátých ve stylu Rave. DNB legendy jako Mickey Finn či jeho známější kolega Aphrodite spolu s The Prodigy začali produkovat v této době. V módě byly velké ilegální rave party, které postupem času byly odsouzeny zatlačení této scény zpět do undergroundu. Do ravu se poté začalo mixovat reggae či breakbeat. To odstartovalo éru zlomených beatů, pomalý a hluboký bas a byl vynalezen jungle. To byl největší krok ke vzniku drum and bassu.

Oblíbenost experimentálního chaosu

Obyčejné breakbeaty přestávají své příznivce naplňovat, a tak umělci, nejen z ulice začínají experimentovat s rytmem a vlastní fantazií. V tu chvíli se začali dít věci, jako podstatný zdroj drum and bassové scény se ujal hardcore. Tento styl je ovšem obtížné definovat. Jednoduše lze říci, že HC znamená pro elektrickou hudbu to stejné, co punk pro rock. S rozdílem, že místo kytar měli kluboví hardcoristé v rukách samplery (elektronický hudební nástroj pracující se zvukovými vzorky). A že s nimi dokázali dělat šílené věci! Například staré techno a house tracky byly prvně nasamplovány a až poté díky technice různě upravovány, jedním z takových tracků je Bug in the bassbin od detroitského krále techna Carla Craiga. Původně obsahovala tato deska bubnový break z funky staré desky, avšak to bylo pro hardcore styl příliš pomalé a tak ji dvakrát zrychlili,smyčkovali a vytvořili tak skvělou breakbeatovou strukturu o které si dříve mohli nechat jen zdát.

DnB Step – nový taneční styl

Tento tanec je hodně spjat s hudebním stylem 2step, který se zrodil okolo r. 1998 v londýnských klubech. Zájem rostl, lidé už měli dost zrychlené hudby a chtěli něco jiného. K tomu vedlo zpomalení speed garage a vznik 2stepu. Kombinace housu,breakbeatů doprovázena "šlapáním zelí". Rytmus rádoby zrychluje a postupně zase zpomaluje. Původně byl tento styl přisuzován pouze ženskému zájmu. Avšak je věk rovnoprávnosti a všechno nové je lákavé, takže bylo jen otázkou času, kdy si jej osvojí i machistická část společnosti. Ovšem každý inovátor musí počítat z negativními ohlasy typu zženštilost tance, pochybovačnost vaši orientace apod. Drogová revolta byla odstrčena do pozadí, důležitá je radost z užívání si tance. O tom to je, takže stepping=drugs stopping?

DnB Step na české scéně

Je to stejné, asi jako s každou inovací a tím co přináší. Najdou se její zarytí odpůrci, ale i milovníci. Spousta lidí to hodnotí, jakožto tanec „emařů“ (emo styl) a už je tu důvod být proti. Je jedno proč a je jedno jestli je to pravda, zkrátka existují lidé, kteří si něco utkvějí v mysli a zarputile si za svým názorem budou stát. I když jde pouze o tanec, oni se tváří jako by šlo o rozhodnutí, na kterém závisí osud lidstva. Když navštívíte české kluby, občas narazíte na nadšené posluchače, kteří do svého tance aplikují prvky Dnb stepu a i když je tento tanec poněkud jiný, obdivuju je za jejich nadšení a nebání se vyjádřit svůj vlastní styl a názor.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Porno a média spolu v posteli
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies