Samuraj.cz

Elektrická kola a koloběžky – ať nemusíte pěšky

Vývoj nejrůznějších vozítek je nezastavitelný. Samojezdící už jsou i jízdní kola a koloběžky. Prosadí se tato minivozítka v masovém měřítku?

Nejrychlejší elektrické kolo jde na dračku

Vypadá jako obyčejné kolo, ale abyste se na něm dostali na druhou stranu města, šlapat nemusíte. Funguje totiž na elektřinu a zvládne až 40 km/h! Takovou novinku letos představila britská firma ETA. Zajímavý kříženec kola s motorkou je už nyní velmi populární v asijských zemích – především pak v Číně.

Na jedno nabití baterie ujedete asi 30 km. Cena se pohybuje okolo 60 tisíc, na druhé straně zase ušetříte za provoz vozítka. Bod k dobru lze také připsat za to, že v podstatě vůbec nezatěžujete životní prostředí.

U nás frčí elektrické koloběžky

U nás seženete nejen elektrická kola, ale i koloběžky, a to už od pouhých třech tisícovek. Například elektrická koloběžka Scooter váží 16 kg (včetně baterie), lze složit, má pohotovostní stojan i nastavitelná řídítka. Dosahuje sice maximální rychlosti pouhých 16 km/h – ale vlastními silami byste na koloběžce těžko ujeli více. Je vhodná pro transport na krátké vzdálenosti. Dojezd má podobný jako elektrické kolo – 32 km maximálně.

Některé typy elektrických koloběžek můžete řídit už od svých dvanácti let – ale co si budeme namlouvat - nošení 16 kg koloběžky do schodů či do tramvaje přeci jen není nic pro teenagery nebo křehké dívky.

Elektroběžky pro ochranu životního prostředí

V Austrálii se s pomocí elektrických koloběžek snaží rapidně snížit počet vozů ve velkoměstech. V rámci soutěže James Dyson Award byl vymyšlen projekt, kdy by základy pouličních lamp sloužily jako držáky i dobíječky koloběžek – kdokoliv by si pak vozítko mohl vypůjčit a vrátit třeba na druhém konci města. Zda se projekt stane skutečností, ukáže čas.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.