Ekologická daň a další novinky pro řidiče v roce 2009

Zavedením tzv. ekologické daně na stará auta pobouřilo velké množství lidí. Kolik vlastně u přepisu platíme? A co je kromě toho nového na českých silnicích? O novinkách pro rok 2009 informujeme zde.

Snímek zachycující přední nápravu osobního automobilu, který ničí koroze

Ekologická daň a evropské normy

Dne 1. ledna 2009 vstoupila v platnost novela zákona o odpadech 383/2008 Sb. Bouřlivé diskuse zapříčinil hlavně paragraf 37e, jehož název zní: "Poplatky na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků".

V praxi to znamená, že za registraci vozidla vyrobeného před rokem 1999, zaplatí občan až 10 000 korun. Rok výroby není pro určení ekologické daně rozhodující. Celý systém pracuje s evropskými normami, které jsou rozděleny na 4 skupiny.

Každá skupina je pak jinak daňově zohledněna. Pokud automobil, který si přejete zaregistrovat, splňuje normu EURO 3 neplatíte žádnou daň. Pokud však váš vůz splňuje normu EURO 2, zaplatíte 3 000 korun.

Jestliže automobil spadá do normy EURO 1, musíte u přepisu zaplatit 5 000 korun. Pokud nesplňujete ani tuto normu, dotkne se vaší peněženky ekologická daň nejvíce a u přepisu vás to bude stát rovných 10 000 korun.

Policii voláme až při sto tisících

Kromě zavedení ekologické daně si řidiči musí zvykat ještě na několik dalších novinek. Nyní již například nemusíte volat k nehodě policisty v případě, kdy celková škoda odhadem nepřesahuje 100 000 korun. Sepíše se pouze záznam o dopravní nehodě, který je přílohou zákonného pojištění.

Je také k dostání na pojišťovně. Policie se naopak musí volat pokud škoda zmíněnou částku 100 000 korun překročí. Policii musíme volat vždy, i v případě minimální škody, když je při nehodě poškozen majetek třetí osoby nebo zůstal někdo zraněn.

Alkohol za volantem

Další úpravy se týkají alkoholu za volantem. Hlavní změnou je dechová zkouška jako dostačující důkaz. Nyní již není nutné vozit opilce na odběr krve, usvědčen je přímo na místě. Odmítne–li se někdo dechové zkoušce podrobit, bere se automaticky jako opilý.

Pokud nadýcháte do 1 promile, míříte ke správnímu řízení a můžete očekávat pokutu v rozmezí od 25 000 do 50 000 a nebo zákaz činnosti od 1 do 2 let. Pokud zastaví hlídka řidiče a ten nadýchá více než 1 promili alkoholu, je podroben kontrolnímu testu odebráním krve. Trestní stíhání je zahájeno v případě, že skutečnost potvrdí i krevní zkouška.

Rubrika Auto-moto a její lákavá nabídka:

Zajímavý Hummer O2

Mitsubishi Eclipse - sportovní vůz

Auta, o kterých se nejvíce mluví...

Audi R8, další člen početné rodiny

BMW M6 Convertible

Mitshubishi Lancer Evo IX

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Strážci Galaxie aneb Marvelovská sci-fi komedie
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies