Drony a jejich využití

Jsou to bezpilotní letouny, jenž mají stále větší uplatnění jak v komerční sféře, tak i v České republice. V budoucnu by mohli zastávat spoustu činností v různých oblastech.

dron

 

Jedná se tedy o bezpilotní letadlo, což znamená letadlo bez posádky. Většina lidí si myslí, že dron slouží pouze k likvidaci nepřátel. Drony se stávají fenoménem moderní doby a média nás informacemi o dronech zahlcují ze všech stran. Ale nenechte se zmýlit. Drony nejsou určeny jen pro armádu.

 

Druhy dronů

 

Pokud chceme rozdělit drony podle jejich účelu, tak se dělí na vojenské a ostatní (ne-vojenské). Pak se drony dělí podle konstrukce. Jsou drony, které mají jedno či více křídel nebo mají několik vrtulí, které drony udrží ve vzduchu a udávají jeho směr letu. Můžeme je ještě rozdělit podle počtu vrtulí. Dron se čtyřmi vrtulemi, kterým se říká kvadrokoptéry, jsou nejznámějším typem. Mohou mít ale i 6 vrtulí (hexakoptéry), osm vrtulí (oktokoptéry) a podobně. Rozdělujeme je také na ty, co se ovládají dálkově, nebo na autonomní drony, jenž využívá především armáda.

 

Jejich využití

 

Drony mohou zajistit větší bezpečnost. V Japonsku vyvinuli dron, který dokáže případného zloděje dohnat, vyfotit, natočit jeho tvář či SPZ. Již uvažují o dalším vylepšení. Chtějí dát dronům sítě, aby mohli zloděje polapit. U nás se také drony testují, ale narážejí na limity. Například drony nemohou létat v jakémkoliv počasí. Mlha a déšť je prozatím problém. V oblasti bezpečnosti mohou také drony sloužit jako ostraha objektů či pozemků.

 

Letos v březnu spustili v Austrálii projekt dronů s názvem Life Safer. Drony budou sledovat pohyb žraloků pomocí infračervených kamer. Ale nebudou jen pozorovat, budou i pomáhat. V případě nebezpečí budou mít k dispozici odpuzující prostředek na žraloky, lékárničku a dokonce může vypustit i záchranný člun.

 

Kde bychom je ještě mohli využít? Mohli by provádět průzkum oblastí zasažených pohromou. Drony by mohly přepravovat léky, potraviny či zásilky a možná by mohly pátrat po nezvěstných osobách a pomáhat hasit požáry. Mohly bychom je využít i k pronásledování či vyhledávání osob a vozidel.

 

Samozřejmě nesmíme zapomenout, že mohou sloužit pro zábavu. Zamilovali si to děti i dospělí. Drony s foťákem či kamerou můžete využít k průzkumu okolí, k získání neobyčejných fotografií nebo si vytvořte vlastní film. Fotografie nebo filmy mohou být využity i v reklamě. V oblasti zemědělství mohou sledovat zvěř, upozorňovat na pytláky nebo budou zajišťovat chemické ošetření plodin.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Sexy Nicole Scherzinger v 'Men in Black 3'
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies