Dolby Atmos vs. DTS:X

Audioformát Dolby Atmos vzbudil očekávání, že si budeme připadat, jako bychom byli součástí děje filmů, seriálů a sportovních utkání. Zvuk by se měl perfektně rozprostírat do celého prostoru kin či vašeho obývacího pokoje. Ale vloni se objevil nový konkurent - DTS:X. Který audioformát u vás jasně vítězí?

Černobílá fotografie hudebních reproduktorů

 

Experti, kteří se neustále snaží posouvat hranice svých možností na poli vývoje techniky, v tomto případě vývoj audiovizuální techniky, musejí také zohlednit možnosti uživatelů. Měli by jim zjednodušit přechod od starší techniky k technice špičkovější.


 

Dolby Atmos a DTS:X
 

Ultra HD televize nebo jinak „4k“ televize by podle všeho měly být připravené na novější zvukové formáty, ale opak je bohužel pravdou. Zvuk není podporován a obraz bez zvuku si asi žádné nadšence nezíská. Tady jako efektivní pomocníci nastupují A/V receivery.
 

Tyto receivery (příjimače) hrají úlohu prostředníka, který je schopen dekódovat nové audioformáty, které vaše televize nepodporuje. Receivery jsou propojeny nejen s televizí, ale i s vaší reprosoustavou. Audioformát DTS:X s sebou přinesl nové a neobyčejné řešení surroundového layoutu, což je vlastně rozmístění reprosoustavy. Na umístění reprobeden už tady tolik nezáleží. Naopak u Dolby Atmos měly reprobedny přesně stanovené umístění.
 

Příjimače si totiž dokáží zcela sami nakonfigurovat jednotlivé reprobedny v místnosti na základě kalibračního procesu. Tudíž se uživatel nemusí o nic starat a dostane se mu nezapomenutelné kvality zvuku. Zvukoví technici už nepřidělují jednotlivé zvuky ke konkrétním kanálům. Zvolí jen místo, odkud bude zvuk vycházet.

 

Pokud jste si pořídili přijímač, jenž vám pomůže s úpravou formátu Dolby Atmos, tak se nemusíte bát, že by nezvládl i audioformát DTS:X. Kvůli tomuto audioformátu sice musíte zapojit 32 reproduktorů (maximální počet) a tím podpoříte dokonalé (11.2) rovzržení domácího kina. DTS:X bude automaticky dekódovat zvuk na ten, jenž je podporován. Je totiž schopen zůstat kompatibilní i s minulou generací DTS systémů. Již v loňském roce podpořilo DTS přes 90 % výrobců.
 

Dejte si ale pozor! Stejně jako si vybíráte kvalitní přijímač, je nutné zvolit ve stejné či dokonce ve vyšší kvalitě i reprosoustavu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Pravda o Amy Winehouse
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies