Digitální vysílání - co přinese divákovi

O potřebě digitalizace televizního vysílání se v České republice hovoří už dlouho. Podívejme se, jak se situace vyvíjela od roku 2000 a co nás čeká (resp. co by nás snad mělo čekat).
Snímek zachycující televizní obrazovky

Pojem digitální televize a digitální vysílání

To, co můžeme sledovat každý den na televizní obrazovce, jsou statické obrazy, které se střídají ve velké rychlosti za sebou. Tyto obrázky by bylo možno definovat jako obrazové body, které jsou seřazeny do řádků. Na vaši obrazovce se však takto znázorní pouze 576 takových řádků, ostatní jsou mimo vnímání lidského oka.


 

Proces digitalizace televizního vysílání je tak v podstatě pouze zoptimalizování přenosu dat tak, aby náš televizor přijímal a vysílal pouze to, co je pro nás jako konečného diváka viditelné a užitečné. Dalo by se to přibližně srovnat třeba s formátem MP3, kde se rovněž ořezávají některé frekvence, které lidské ucho neslyší nebo tento rozdíl rozpoznává obtížně.

Digitální vysílání - více služeb

K čemu to všechno bude dobré? Jak z výše uvedeného vyplývá, současný televizní signál se oseká a tam, kde se nyní vleze jediný kanál bude možno vysílat podobné programy čtyři, které bude možno přijímat pomocí tzv. set-top-boxů, které tento digitální signál rozkódují. Mimo televizní kanály zde zbude spousta místa na další doplňkové služby, přičemž už teď rozšířený teletext bude tou nejzákladnější.


 

Podle vývoje by se mohlo rozvinout i například připojení na internet, objednávaní výrobků z teleshoppingu přimo přes televizi nebo rovnou například výběr z konkrétních placených kanálů a okamžité placení jen za to, na co se chci v ten moment dívat.

Širší nabídku programů slibuje digitální vysílání

Především však se s digitalizací pojí větší výběr televizních kanálů a rozhlasových stanic. Ty budou rozděleny do tzv. multiplexů. Každý z těchto multiplexů bude obsahovat čtyři televizní kanály.


 

To znamená i pro menší televizní stanice velkou možnost, jak svým vysíláním pokrýt celé území České republiky, což samozřejmě ovlivní i rozdělení reklamního koláče a ne každý z nynějších velkých hráčů na televizním trhu rychlou digitalizaci podporuje.

Analogové i digitální vysílání

Digitálně se tedy zatím vysílá pouze lokálně, zároveň pokračuje analogový přenos ve formě, v jaké ji známe u několik let.


Kdy dojde k plnému zdigitalizování českého televizního vysílání je tedy v rukou nejen jednotlivých televizních stanic, ale jak už to vypadá, i soudů.

Nejdříve si však pořiďte novou televizi, ať máte pořady v té nejlepší kvalitě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Hudba budoucnosti
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies