Den bez aut - přesedněte na kola

Dvacátý druhý zářijový den byl určen jako mezinárodní Den bez aut. Do této akce se naposledy zapojilo kolem 1 400 měst a obcí. Hlavním důvodem pro zavedení tohoto dne bylo upozornění na velké množství automobilové dopravy ve městech.
Fotografie dopravní zácpy

Auta ve městech - dusno v ulicích

Kolony automobilů pomalu popojíždějícíh od křižovatky ke křižovatce, dopravní zácpy, znečištěný vzduch, hluk a v neposlední řadě i všudypřítomný stres - to je denní obrázek všech velkých a větších evropských a světových měst.
Neustálá potřeba cestovat z jednoho konce města na druhý, zvyšující se požadavky na produktivitu práce i zvýšený pohyb zahraničních návštěvníků v dovolenkové sezóně dokáže vytvořit v přecpaných magistálách pořádné peklo.

Auta ve městech - ekologie na holičkách

Přeplněné třídy a ulice měst jsou důsledkem mohutného vzepětí automobilového průmyslu po druhé světové válce. Na přelomu padesátých a šedesátých let už bylo jasné, že při pokračování tohoto trendu se z velkých metropolí stanou brzy natlakované přeplněné hrnce. V sedmdesátých letech navíc došlo k tzv. ropné krizi, která inspirovala Švýcary k tomu, aby po čtyři následující neděle zely silnice prázdnotou.

Pro rubriku Automoto klikněte ZDE

Auta ve městech - od 90. let i v ČR

U nás se poprvé konal Den bez aut 15. listopadu 1991. Dvaadvacáté září mu přísluší od roku 1998, kdy tato ekologická iniciativa proběhla ve Francii a postupně přešla pod záštitu Evropské komise. Den bez aut je v současnosti zařazený do Evropského týdne mobility, kdy se na území zainteresovaných měst řeší otázky udržitelnosti městské dopravy a probíhají akce k zlepšování a pochopení mobility obyvatelstva.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Chtěli byste doma nymfu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies