Curling - kameny se valí do kruhu

Curling je hra, která vyžaduje přesnost, pevné nervy a umění metení. Základem je přiblížit svůj kámen co nejblíže středu kruhu a pokud možno přitom odrazit soupeřovy kameny.

Fotografie muže při hře Curling

Curling - na led s kamenem a kiltem

Když jsme nedávno zkoumali, odkud se vzalo slovo puk, při výrazu curling nebudeme muset cestovat z Irska moc daleko.

Metat kameny totiž začali v 16. století ve Skotsku, kde se taky v roce 1620 poprvé slovo curling objevilo. A to konkrétně v Perthu. Skotové této hře úplně propadli a když emigranti z této země dopluli do Severní Ameriky, začali rozšiřovat tuto zábavu i tam.

Curling je hra gentlemanů

Britská povaha se otiskla i do metání kamenů. Správný curler nemyslí na to, jak zdolat soupeře, hraje s vášní a láskou ke sportu a vítězství je pro něj jen třešničkou na dortu. V současnosti se kromě Skotska hraje nejlepší curling v Kanadě, Švýcarsku nebo Skandinávii, kde vyniká Švédsko.

Pravidla curlingu

Hrají proti sobě dva celky, každý má čtyři hráče. K vybavení družstva patří 8 kamenů, nezbytné metací náčíní a pro hladkých skluz při vrhání jsou podrážky speciální obuvi upraveny tak, aby umožňovaly co nejdelší a nejplynulejší skluz. Buďte rychlejší než šelma! Tak jako jsou v tenise gamy a v baseballu směny, hraje se curling na endy.

Hrací plocha a kameny

Na začátku každé dráhy (ale může se hrát i na hokejovém hřišti, na kterém jsou dráhy vyznačeny) je tzv. hack, ze kterého se hráč odráží. Kámen musí být vypuštěn před tzv. hog line a to tak, aby bylo opravdu zřetelně vidět, že jej hráč nekontroluje.

Snahou hráčů poslat svůj kámen co nejblíže do středu kruhu na opačném konci dráhy případně vyrazit z dobré pozice kameny soupeře. Za každý kámen, který je blíže středu než první kámen soupeře, se připočítává jeden bod.

Skip

Skip a jeho zástupce (vice skip) mají jediní právo vstupovat do prostoru kruhu v době, kdy hraje kamenem soupeř. Skip organizuje hru celého družstva a určuje taktiku umisťování kamenů do kruhu.

Mistrovství světa a olympiáda

První světový šampionát se konal (kde jinde) ve skotských městech Falkirk a Edinburgh v roce 1959. Po pěti kruhy se curling objevoval pouze jako ukázkový sport, ale v roce 1998 v Naganu už se přiřadil do rodiny zimních olympijských odvětví.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Tony Hawk – machr na skejtu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies