Čtyřlístek - komiks v české kotlině

Příběhy čtyř přátel Myšpulína, Bobíka, Fifinky a Pindi už vycházejí téměř čtyři desítky let. I když byl tento komiks určený především pro mladší ročníky, Čtyřlístek si rád aspoň prolistoval i mnohý dospělý.
Záběr na hlavní postavy z kresleného komiksu Čtyřlístek

Čtyřlístek - komiksový dávnověk

Čtyřlístek se poprvé objevil v roce 1969. Nakladatelství Orbis tehdy otisklo příběh Vynález profesora Myšpulína, který do jeho redakce dodal Jaroslav Němeček. Čtyřiadvacetiletý autor nečekal, že by z jeho nápadu vyšlo nějaké pokračování, ale ohlas na tento první díl byl tak velký, že ho nákladatelství poprosilo o další spolupráci.
Němeček tedy pokračoval, nejdříve sám, aby mu poté jako spoluautoři pomáhali s příběhy z Třeskoprsků zaběhlí spisovatelé. Nejdéle s ním příběhy Čtyřlístku vymýšlí Ljuba Štíplová, ale po roce 1990 se přidali Libuše Koutná, Hana Lamková, Josef Lamka a další autoři.

Čtyřlístek - sešit plný komiksů

Aniž by to tak bylo původně myšleno, Čtyřlístek si stihl za krátkou dobu vybudovat neotřesitelnou pozici. Na konci osmé dekády byl jeho náklad dokonce 220 tisíc kusů a přesto to nestačilo a některé sešity se těžce sháněly. Z počátku vycházely v časopise pouze příběhy Myšpulína, Bobíka, Fifinky a Pindi, posléze se však přidaly další komiksy, svou papírovou podobu zde měl oblíbený večerníček Káťa a Škubánek nebo komiksově pojatý Sherlock Holmes (ovšem bez použití původních textů Sira Doyla).
Čtyřlístek přežil bez větších újm na zdraví do dnešních dnů a v současnosti ho vydává stejnojmenné nakladatelství, které kromě tradičních sešitů přináší i speciální vydání, knihy a dokonce i CD-romy. Do jeho stránek se jsou schopni ponořit nejen dětští čtenáři, ale na svá školní léta si u něj snadno zavzpomínají i dospělí. A samozřejmě jako v případě jiných úspěšných a zavedených děl, Čtyřlístek má za tu dobu i spoustu napodobovatelů a vznikla i řada parodií na tento úspěšný komiks.

Čtyřlístek - who is who?

Sluší se tedy ještě představit hlavní kvartet hrdinů, který obývá domek v Třeskoprscích

  • Myšpulín
Myslitel a vynálezce. Navzdory své vědecké posedlosti nepůsobí nikdy roztržitě, má vždy nějaký návrh a způsob řešení i sebezapeklitější situace. Dokáže sestrojit zlepšovák i kdyby se jednalo jenom o škrábání brambor.

  • Fifinka
Jediný dívčí zástupce ve Čtyřlístku, kterou maji všichní rádi. Je ukázkovým spojením holky, co se nebojí výprav do neznámá, ale taky hravě zvládá domácnost. Občas ji především nešikové Pinďa a Bobík přidělávají práci, ale Fifinka, i když se dokáže i rozlobit, dá nakonec všechno do pořádku.

  • Bobík
Největší silák a taky jedlík. Ale přestože ho v každém díle vidíte s něco přežvykovat, není v žádném případě tlustý, protože zároveň nezapomíná trénovat. Jestliže je Myšpulín myšlenkovou hlavou Čtyřlístku, Bobík přináší naopak hrubou sílu. Ale jak už to bývá, přestože se i dokáže rozčílit, v nitru je to dobrák od kosti.

  • Pinďa
Pinďa je atlet každým coulem. Dokáže velice rychle běhat a zúčastňuje se pravidelně závodů. Je takovou dobrou duší kolektivu, Myšpulín je sice chytřejší, Bobík zase silnější, ale Pinďovi to nevadí, protože se rád něčemu přiučí.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Pravda o Amy Winehouse
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies