Citová anorexie

Taky máte pocit, že doma místo životní partnerky potkáváte spolubydlící? Žádné něžnosti a důvěrnosti, jenom věcný soudružský vztah. Jste prostě parťáci, ale intimnostem se pečlivě vyhýbáte. A je chyba v ní, nebo ve vás? Kdo z vás dvou trpí intimní anorexií?

Fotografie páru, který je v rozporu a v posteli

Odpor k citům

S termínem intimní neboli citová anorexie přišel psycholog Douglas Weiss. Podle něj jde o formu odcizení, spočívající v odmítání emocionální, duchovní a sexuální intimity jedním z manželů. Je to zkrátka o neschopnosti citového projevu, odmítání lásky, a především o zadržování emocí.

Kam až to vede?

„Viděl jsem manželské páry, které spolu týdny nepromluvily, a taky jsem viděl královny krásy, s nimiž jejich manželé nechtěli spát,“ tvrdí Weiss. „Časem se ukázalo, že to mělo mnohem více co do činění s odpíráním intimity, než s vyhýbáním se sexu.“ No a právě odmítání sexu je nejzřetelnějším znakem citové anorexie: „Měl jsem pár, který spolu nesouložil dvacet let, přestože spali v jedné posteli,“ šokuje Weiss.

Ženatí s počítačem

Těmto problémům nahrává i moderní uspěchaná doba zaměřená na výkon. Následkem je stres, ten vede k poklesu hladiny testosteronu, a výsledkem je nezájem o sex. A ten nám navíc nijak nechybí.

Do vztahů proniká i virtuální svět. Trávíme více času s kámoši na facebooku a dalších sociálních sítích než s ženskou, kterou jsme se ve slabé chvilce zavázali ctít a milovat na furt.

Nepoznáte ji

Nedělejte si iluze, že intimní anorexii odhalíte v zárodku. Počáteční zamilovanost člověka vybičuje k nevídaným výkonům. A když po dvou třech letech vyprchá, zjistíte, že vám dělá problém ženskou, na kterou jste se vášnivě vrhali několikrát denně, obejmout nebo políbit.

Příčiny???

Častěji touto poruchou chování trpí lidé, kteří měli v dětství komplikovaný vztah k rodiči opačného pohlaví, nebo byli dokonce zneužívaní. Někdy za citovou anorexií stojí deprese, nepřijetí sebe sama a svého těla nebo úzkost, které se v tomto případě obracejí navenek, ve vědomé ubližování partnerovi. Jenže pozor, ať už máte za sebou cokoli, vaše děti vás sledují bedlivěji než Velký bratr a vaše chování budou jednou kopírovat. Nedostatek intimity mezi vámi se tak pro ně stane normou. Jenže on normou zdaleka není, to jen vy máte problém.

Jste, nebo nejste?

Popřípadě žijete, nebo nežijete s citovou anorektičkou? To brzy poznáte:

• Citový anorektik používá mlčení jako trest. Často vydrží nemluvit i týdny.

• Dává na domácnost směšnou částku nebo naopak partnera/partnerku uplácí, je to vlastně kompenzace za chybějící intimitu.

• Má tendenci neustále kritizovat partnera, nadřazovat se nad něj.

• Nemluví o svých pocitech, často je nedává najevo.

• Zatímco cizí pochválí, u svého partnera chválou skrblí a soustředí se na jeho nedostatky.

• Citový anorektik ví, že jeho partner chce být milován, ale tímto jej udržuje v šachu a dává najevo svou nadřazenost ve vztahu.

Citová anorexie je nakažlivá

Uvedené projevy mají za následek, že partner takového člověka začne trpět depresemi a sám se stává citovým anorektikem. Takže místo jednoho citového anorektika jsou v rodině rázem dva. Ale jak Weiss optimisticky uvádí, nic není ztraceno. S pomocí odborníků se dá zachránit i takto narušený vztah. Prevence je ale každopádně lepší. Proto se líbejte a otlapkávejte klidně i před dětmi – pořád normálnější než dva studení čumáci, co kolem sebe bez jediného slova a pohledu jen projdou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Ulítnete na kiteboardingu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies