Chrápání - společenský problém nebo ohrožení zdraví?

Mnozí lidé se domnívají, že chrápání je jen triviální běžná komplikace, která jejich zdraví nijak zvlášť neohrožuje. Někdy se ale chrápání změní v závažné zdravotní problémy a to už běžné “babské” rady nestačí. Je nutné navštívit lékaře, aby vám sdělil, čím konkrétně je vaše chrápání způsobeno, a jak se jej zbavit bez negativního dopadu na vaše zdraví.

Fotografie páru, který leží v posteli

 

Chrápání - co ho vlastně způsobuje?

 

Odborníci popisují chrápání jako proudy vzduchu (nádechy, výdechy), jenž uvádějí do pohybu ochablou tkáň. Mluví o tkáni, jenž se nachází v dutině ústní a nosohltanu. Vždy prý záleží na každém člověku. Horní cesty dýchací se z anatomického hlediska liší u každého z nás. Chrápání v mnoha případech nijak výrazně neovlivňuje naše zdraví, tvrdí se, že to je pouhý společenský problém. Proto jestli chrápete “jako když pilou řeže”, nedivte se, že váš partner raději odejde spát do jiné místnosti či se vás neustále snaží přesvědčit, abyste to začali nějak a něčím řešit. Většina žen má mnohem lehčí spaní než vy muži, přiznejme si to. Spousta lidí ráda spí vedle svého partnera, rádi se tulí nebo je jen uspokojuje pocit blízkosti toho druhého. Proto by nemělo být trvalým řešením spaní odděleně.

 

Za situaci, ve které již dochází k ohrožení zdraví, může být považován syndrom spánkové apnoe (poruchy spánku). Ohrožuje nás kvůli zvyšování krevního tlaku a ten je nakonec schopný za mozkové příhody. Jestliže již dlouho chrápete vy nebo partner/ka, bylo by na místě zajít k lékaři, pro jistotu.

 

Nikdy nemáte záruku na úplné vyléčení, ale příznaky se dají zmírnit

 

Existuje pár osvědčených způsobů na zmírnění účinků chrápání. Na každého ale zabírá něco jiného, proto musíte zkoušet stále nové metody a hlavně musíte mít trpělivost. Pokud trpíte nějakou alergií, dobře větrejte místnost na spaní a samozřejmě vám může pomoct i váš alergolog, který vám předepíše léky, jenž vám uleví od problémů s dýcháním. Někdy zase stačí našít na pyžamo za krk knoflík nebo malý míček a ten vám nedovolí spát na zádech. To ale pro někoho může být bolestivé, otravné a někteří se pak už vůbec nevyspí.

 

V tom případě vyzkoušejte třeba nosní kapky. Udržují v nosní sliznici požadovanou vlhkost a tím se sníží počet vibrací, které za tento problém mohou. Je to přírodní způsob zmírnění účinků, tudíž kapky obsahují pouze vybrané bylinky a rostliny. Kapky se vyrábějí s mateřídouškou, eukalyptem, meduňkou nebo také s citrónem anebo levandulí. Někdo se zbaví  problému již po první noci a jiní se zbaví chrápání do měsíce. Proto to nevzdávejte po pár dnech. V těžších případech se zbavíte chrápání třeba laserovou operací, rychlou a ambulantní metodou. Pacienti pak mohou odejít ihned po operaci neboť trvá méně jak půl hodiny. Po operaci se možná budete cítit nepříjemně, ale pooperační dopad je srovnatelný jako u onemocnění angínou. Ale myslete na to, že se chrápání již nadobro zbavíte.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Adele – královna hitparád i prodeje
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies