Chlap na mateřské ano či ne?

Umíte si představit sami sebe na rodičovské dovolené? Ty probdělé noci, spousta dětského pláče, smradlavých plenek, dudlíků a jiných krásných věciček spojených s miminkem? Je vůbec dobré, aby šel chlap na mateřskou? Někdo říká ano, jiný zase ne. Asi záleží na každém z vás. Jistě jsou chlapi, kterým se ježí chlupy, když o mateřské slyší. Jiní by zase mateřskou podstoupili rádi. Jak jste na tom vy?

Fotografie muže, který krmí dítě

Chlap na mateřské rovná se exotika

Proč exotika? U nás má otec právo nastoupit na rodičovskou dovolenou teprve od roku 2001 a toto právo využívá asi 1% mužů. V jiných zemích se tatínci o svá děťátka starají už delší dobu, také počet taťků na mateřské je tam vyšší a rozhodně si nemusí připadat jako nějací exoti. Prim hrají Švýcaři a Němci, tady zůstává s dětmi až 10 % otců. Tatínci dostávají rodičovský příspěvek a prý se nemusí obávat ztráty zaměstnání. To jim musí zaměstnavatel po celou dobu mateřské podržet. Tak nevím, jak je to u nás, ale v tom případě chlapům tiše závidíme.

Proč jde chlap na mateřskou?

Co předchází tomuto rozhodnutí? Nejčastěji je to otázka práce a kariéry. Partnerka může mít lepší platové hodnocení než vy, pak je výhodnější, když jde na rodičovskou dovolenou muž. Nebo rozhodnutí plyne z vysoké nezaměstnanost a obtížnosti hledání mužské práce. Nejlepší případ je, když se chlap rozhodne sám. Zkrátka, chce si to taky vyzkoušet.

Jste ochoten vyměnit si role?

Pokud chcete nebo musíte zastoupit partnerku v péči o dítě, je třeba počítat s tím, že se vám nevyhnou domácí práce. Musíte mít dostatek lásky a trpělivosti při výchově dítěte. A připravte se na to, že mohou přijít chvíle, kdy se budete užírat kvůli zmařeným pracovním ambicím nebo s tím, že ženy přináší do domácnosti více peněz. Pro některé chlapy je to zásadní problém.

Více ženských v práci

Chlapi na mateřské, ženské v práci. Evropská unie dokonce podporuje ženy v tom, aby své drahé chotě přesvědčili o nástupu na rodičovskou dovolenou. Evropská komise je totiž pro, aby se chlapi ujali domácích povinností. Pokud vše půjde podle plánů unie, máme se na co těšit.

Chce to trpělivost na obou stranách

Je rozhodnuto, na mateřskou půjde chlap. Zdá se, že o nic nejde, všechno bude klapat jako před tím – omyl. Je třeba posbírat všechnu trpělivost na obou stranách. Žena by měla respektovat, že od chvíle nástupu na mateřskou se stáváte pánem domácnosti. Ve vašich rukou je nejen péče o dítě, ale o celou domácnost. Víte co to znamená? Musíte prát, žehlit, uklízet, umývat nádobí, vařit a se najde toho ještě požehnaně. Proto se může stát, že vaše polovička občas vybuchne. Je třeba to brát s klidem a těchto maličkostí si nevšímat. Aspoň o víkendu se můžou role obrátit. Taťka si odpočine, zajde se někam odreagovat a na začátku týdne může opět nastoupit jako taťka na plný úvazek.

Chlapovi na mateřské patří obdiv

Klobouk dolů před všemi, kteří to vezmou za svou partnerku. Není to lehké, příroda určila, že o děti pečují ženy, takže pro ně to asi není taková námaha. Chlap se s tím musí porvat a srovnat. Ale malinkou výhodu muži mají. Partnerka často po příchodu z práce převezme aspoň část domácích povinností na sebe. Naopak to moc nefunguje, ale neříkám, že ve všech případech.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Mezinárodní konference o seznamování
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies