Cestování za Santa Clausem

Před pár lety bylo možné slyšet o cestách do Skandinávie pouze od lidí vyznávajících rybaření v norských fjordech a návštěvníků olympiád. Dnes je však všechno jinak. Jakoby si obyvatelstvo uvědomilo, že cesty do zajímavých končin nevedou pouze na jih.
Fotografie zachycující ledový kostel ve Finskou

Cestování za soby


V případě, že se rozhodnete vyrazit do země tisíců jezer, máte k dispozici dvě možnosti přepravy - letecky nebo autobuse a poté lodí. První varianta je rychlá a pokud máte na zádech lehký batůžek i levná. Druhá možnost je sice trochu delší, náročnější, ale bohatá na zážitky. Nejvýhodnější a nejčastěji používaná trasa vede přes Německo, Dánsko do švédského hlavního města Stockholmu, odkud vyjíždí trajekt do finského Turku. Dobrodružněji naladění jedinci to mohou zkusit například přes polské cestovní agentury přes Bělorusko, Lotyšsko a Estonsko do Tallinu a poté opět trajektem do Helsinek.

Cestování trajektem


Trajekt - to je teprve ta správna cestovatelská poetika a možnost poznal zejména Finy z jejich druhé stránky. Už v nástupní hale potkáváte hloučky posilněných seveřanů a po vyplutí lodě na vodu nastane ta správná párty. Samozřejmě, že většina trajektu se odebere do svých kajut a pakliže není stiženou mořskou nemocí, spokojeně usíná. Správný těžce pracující Fin však většinou v pátek po pěti nesnesitelných dnech bez promilí vyplouvá směrem z Turku do Stockholmu, při cestě se namaže jako Dán, ve Švédsku tři čtyři hoďky střízliví a poté se jako hrdý Viking statečně propíjí na cestě zpátky. Je možno na trajektech dokonce spatřit i skupinky, které mají k popíjení a společně propařené noci zhotoveny i speciální kombinézy takříkajíc v klubových barvách. Stejně sladěne pak působí při ranní snídani (mimochodem, menu je skutečně pestré a na své si příjde každý). Červeň v jejich očích je stejného odstínu jak se na správný tým sluší a patří.

Požitek z cestování


Vylodíte-li se v Turku, máte opět dvě možnosti další přepravy. Tou první je vyhledání autobusu, což při neznalostech zdejšího prostředí může způsobit jisté potíže, ale protože pravidelné linky stojí trochu dále od přístaviště. Druhá možnost je využít vlaku. Případně můžete tyto přibližovadla zkombinovat a vyrazit na sever, protože kromě východního směru do Helsinek jsou další směry zapovězený, nejste-li tuleň nebo alespoň tučňák. Milovník přírody si při jízdě autobusem přes území Finska určitě musí přijít na své. Všude okolo jenom stromy, zeleň, nějaký ten keřík poprášený sněhem, kterážto scenérie je po pár desítkách kilometrů přerušená návěstidlem k odlehlé vesnici, kterou ani při největší snaze z hlavní silnice nevidíte. Milovníci telefonů jistě ocení fakt, že jedna zastávka se koná ve městě Nokia.

Cestování na sever ..... a na sever


Pokud přesednete do vlaku, ocitnete se v naprosto jiném světě. Tedy venku pokračuje kaleidoskop složený z divoké přírody sem tam přerušený civilizací v podobě pár domků. Ale uvnitř dopravního prostředku zažijete nepoznaný luxus, jste-li zvyklí na české vagóny, které na některých tratích už nejenže ztratili svůj původní vzhled, ale mnohdy i část svých funkcí. Ve finském vlaku se pohodlně usadíte do sedadla, opřete si libovolně nohy, případně se natáhnete, aniž byste se museli obávat, že cokoliv upadne, opustí své původní místo a znehodnotí vám oblečení. Finové ve vlaku buď nemluví, případně šeptají či decentně rozprávějí. Každopádně usnout není žádný problém a jen se divíte, kde jsou ti ďáblové z trajektu. Před návštěvou WC nemusíte mít panické stavy a trénovat zebezapření a hledat v tašce vlhké ubrousky. Voda teče a papíru je dost. Jste-li žena-matka nebo pes-hlídač, nemusíte mít strach. V jednom i druhém případě máte svůj prostor ve vlaku zajištěn. A pokud ani to vás nerozhodí, do kolen vás dostane ohřívač sunaru.

Cestování za Santa Clausem


Hlavní železniční tah vede z Turku nebo Helsinek do Tampere, odkud se pokračuje přes Seinäjoki, Kuusamo až do Oulu, odkud to je slabé tři hodinky do Rovaniemi. Mimochodem, v Oulu si určitě nenechte ujít muzeum Tietomaa. Zapomeňte na styl muzeí, které znáte od nás. V tomto čtyřpatrovém komplexu se vyblbnete do sytosti, ať už holdujete technice, optice, hudbě, letům do vesmíru nebo i sportu a ležení na hřebících. Z Rovaniemi je to už jen kousek na polární kruh. Ten prochází vesničkou Santy Clause, který zde přijímá návštěvy ve své úřadovně. Pozor, zásadně nefotit bleskem. Ve vesničce najdete kromě sposty obchůdků se suvenýry i sloup s ukazateli, od kterého je to do Prahy pouhých 2 222 km. Silnější povahy se mohou jít projít po lese Santy Clause, který za soumraku vyvolává po vodce druhý nejrozšířenější finský artikl - depresi. Ale to je jen chvilková záležitost. Pokud chcete zamířit ještě více severním směrem a cestuje vás více, vyplatí se půjčit si na týden auto a pomocí něho proniknout do nitra Laponska. Věřte, že italské nebo řecké sluníčko zahřeje, ale jen chvilkově. Vzpomínky na Finsko vám však i přes zdejší tuhé a temné zimy prosvětlí duši dlouhodobě.













Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Umění nebo perverze – kde je hranice?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies