Cesta kolem světa - Mexiko

Mexiko je vlastí dávných civilizací Mayů a Aztéků, stavitelů skvělých měst s náměstími, paláci a pyramidami. Máte-li chuť na dobrodružnou výpravu, navštivte s námi tentokrát Mexiko...

Fotografie zachycující život v Mexiku

Cesta kolem světa - Mexiko

Mexiko tvoří suchá náhorní plošina rozčleněná širokými údolími a na východě i západě ohraničená horskými pásmy. Některá z nich jsou vulkanicky aktivní. Nížiny jsou podél pobřeží, na Yucatánu a v Dolní Kalifornii (Bája California). Mexiko je vlastí dávných civilizací Mayů a Aztéků, stavitelů skvělých měst s náměstími, paláci a pyramidami. Indiánské civilizace zničili španělští conquistadoři, které v roce 1519 přilákaly pověsti o bájných pokladech zlata a stříbra. Španělé za tři staletí nadvlády zemi sjednotili svým jazykem a katolickým náboženstvím. V roce 1821 si Mexiko vybojovalo nezávislost.

 

Dnes tvoří většinu Mexičanů mesticové, potomci původních obyvatel smíšení se španělskými přistěhovalci. Přes dvě třetiny obyvatel žijí ve městech, existují však i končiny dostupné pouze v koňském sedle.

Síť komunikací se postupně rozšiřuje. Země je tak hornatá a vyprahlá, že jen 12 % území je vhodných k obdělávání. Mexiko má ohromné zásoby ropy a rud kovů, přesto trpí nezaměstnaností a velkou zahraniční zadlužeností. Od úzkých styků s USA si Mexiko slibuje rychlý hospodářský rozmach.

Načerpejte zajímavosti o Mexiku


DEN SMRTI

Mexičané věří, že život je jako květina; zvolna se rozvíjí a pak zase uzavírá. Při každoročním svátku Dne smrti zaplaví ulice spousta květů a smrt připomínají i různé figuríny kostlivců.

TEXTILIE

 

Většina tkanin pochází z továren. Mexičané však dodnes udržují i tradiční umění ručního tkaní barevných látek. Sarape je součástí tradičního mužského oděvu a nosí se přehozené přes ramena.

ZEMĚDĚLSTVÍ

Mexiko se rychle industrializuje, ale zhruba třetina obyvatelstva se dosud živí zemědělstvím. Pěstuje se tu zejména kukuřice, fazole a zelenina, chová se hovězí dobytek, ovce, prasata a drůbež.

Speciální mexické nápoje - TEQUILA A MEZCAL

Mexické polopouště a suché planiny jsou domovem mnoha druhů agáve, rostlin pokrývajících trny. Šťáva z dvou druhů agáve se používá k výrobě alkoholických nápojů, tequily a mezcalu. Agáve se pěstuje na plantažích, část rostliny se vaří, mele, nechá vykvasit a pak se tekutina destiluje. Nápoj se vyváží do celého světa.

MĚSTO MEXIKO

Aztécká metropole Tenochtitlán byla vystavěna na ostrovech jezera Texcoco. Španělé město zničili a na jeho ruinách vyrostlo nové sídlo, Ciudad De Mexico.

Cestou kolem světa až ke znamenité mexické kuchyni

Mexická kuchyně je velmi rozmanitá. Pálivé papričky chilli jsou důležitou přísadou k okořenění a dochucení řady jídel. Placky zvané tortillas tvoří podstatnou část stravy. Dělají se z kukuřičné mouky a mohou být plněny směsí masa, zeleniny a sýra.

STŘÍBRO

Mexiko má bohaté nerostné zdroje. Španělští kolonisté dobývali v 16. st. stříbro v horách Sierra Madre; dnes dobývá Mexiko jednu šestinu světové těžby stříbra a je známé svým vyspělým šperkařstvím.

PRODAVAČI SUVENÝRŮ A POLYKAČI OHNĚ

V přeplněných ulicích města Mexika hledají obživu tisíce lidí. Drobní obchodníci prodávají potraviny, prádlo, losy loterie. Malí chlapci si vydělají pár pesos jako polykači ohně, jiní nabízejí turistům suvenýry.

JEDINEČNÉ SEDLÁŘSTVÍ

Na pláních severního Mexika se chová hodně koní. Koně sem přivezli španělé v 16. st. Mexičané jsou skvělými jezdci. Používají kožená sedla vyrobená místními řemeslníky.

SVĚDKOVÉ MINULOSTI - MAYSKÁ PYRAMIDA

Tato mayská pyramida z 12. st se nachází v Chichén Itzá a je jednou z mnoha staveb zanechaných starými mexickými civilizacemi. Čtyři schodiště stoupají k nádhernému chrámu.

ČERNÉ ZLATO

Pro mexickou ekonomiku mají velký význam ložiska ropy a zemního plynu. Ropa se těží podél Campechského zálivu (Golfo de Campeche) a zpracovávají ji rafinérie.

HUDBA

Velice oblíbená je tradiční mexická lidová hudba. Skupiny hudebníků mariachi nosí národní kroje a hrají a zpívají v kavárnách a na náměstích po celé zemi.

ŽVÝKACÍ GUMA - NEJDŮLEŽITĚJŠÍ SLOŽKA ŽVÝKAČEK

V lesích Mexika divoce roste strom sapodilla, z něhož se získává míza podobná mléku nazývaná chicle. Po zpracování se z ní stane guma, nejdůležitější složka žvýkačky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Madona Madridu – Penelope Cruz
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies