Cesta kolem světa – Itálie

Itálie je země vyhledávaná pro neuvěřitelné množství památek nevyčíslitelné hodnoty z různých historických období. Itálie se pyšní také pozůstatky z dob římského impéria i paláci z časů, kdy byla kolébkou renesance.

Fotografie italského kolosea

Cesta kolem světa – Itálie

Itálie ovlivňovala rozvoj evropské civilizace v různých obdobích minulých 2000 let. Z úzkého, botě podobného poloostrova, rozšířili Římané svou ohromnou říši téměř do celé Evropy, severní Afriky a západní Asie, římský císař přijal ve 4. stol. křesťanství jako oficiální náboženství a později se Řím stal centrem katolické církve. Ve 14. století začala Itálii mimořádný rozkvět umění a věd známý jako renesance („obrození”), který změnil myšlení a kulturu celé Evropy. Itálie byla tehdy rozdělená na mnoho nezávislých států ovládaných cizími mocnostmi, zejména Rakouskem a Francií. Po staletí cizí nadvlády se v roce 1870 Itálie sjednotila jako samostatný stát.

Italské módní návrhářství

Italové kladou velký důraz na design a vytvářejí tvarově i užitkově dokonalé výrobky. Smysl pro krásu i účelnost je očividný zejména na jejich autech a odívání. Módní domy v Římě, Florencii, Miláně a Benátkách konkurují Paříži, po italských botách a oděvech je velká poptávka v zahraničí. V ČR má italská móda také mnoho zastánců.

Cesta kolem světa – italský automobilový průmysl

V okolí Milána a Turína je řada továren vyrábějících motorová vozidla. Italští inženýři a návrháři vyvinuli automobily patřící k nejlepším v Evropě v designu, provedení i v nákladech na provoz.

Vatikán – sídlo papeže

Uprostřed Říma je část města ohrazena zdí – sídlo římskokatolického papeže a oficiální rezidence papeže. Vatikán je nejmenším nezávislým státem na světě. Vatikán má své vlastní noviny, mince, poštovní známky, nádraží a rozhlasovou stanici. 

Nenechte si ujít prohlídku v italském Koloseu

Asi nejznámější památkou Říma je Koloseum. Vzniklo v 1. století po Kristu za účelem konání gladiátorských her. Je to obrovské divadlo s přibližně 55 000 místy pro diváky. Prohlídku tohoto monumentu by si neměl nechat ujít žádný turista. Pod Koloseem se nachází Forum. Je to plocha rozvalin starověkých chrámů a jiných staveb. Když projdeme celé Forum, dostaneme se k pahorku Kapitol, na jehož vrcholu stojí pevnost Campidoglio.

Italské Benátky – ráj pro milence

Benátky jsou jedním z nejkrásnějších a nejzvláštnějších měst na světě. Benátky vzrostly na vodě. Domy a kostely jsou postaveny na stovkách ostrůvků podepřených tisíci kůly zaražených do půdy. Do Benátek se můžeme dostat autem, vlakem nebo po moři. Most, kterým se z pevniny do Benátek dostaneme byl otevřen v roce 1846 a k jeho stavbě bylo potřeba 75 000 kůlů zasazených do Laguny.

Italské víno

Itálie vyprodukuje nejvíce vína na světě. V současnosti byly pro vinaře vypracovány jednotné normy v zájmu zvýšení kvality a lepší kontroly výrobků.

Ropné rafinérie

Z evropských států je Itálie nejvíce závislá na dovozu paliv. Dováží a zpracovává se hlavně ropa.

Italské sopky

Itálie je jediná země pevninské Evropy, která má hned několik činných sopek. Jsou to Vesuv, Etna a sopky na Liparských ostrovech.

Zemědělství

Itálie je rozvinutý průmyslový stát, nejvyspělejší v jižní Evropě; značný rozdíl mezi vyspělým průmyslovým severem a zaostávajícím zemědělským jihem. V zemědělství převládá rostlinná výroba - pěstuje se pšenice, kukuřice, rýže, cukrová řepa, brambory, olejniny, sója, vinná réva, olivy, citrusy a jiné ovoce, zelenina; chov ovcí, skotu, prasat a .

Cesta kolem světa – Itálie ve zkratce

Rozloha:

301 309km2

Počet obyvatel:

57 milionů

Hustota zalidnění:

189 obyvatel/km2

Hlavní město:

Řím

Měnová jednotka:

1 italská lira (ITL)

Úřední jazyk:

italština (též němčina a francouzština - ve dvou krajích)

Administrativní členění:

20 krajů; z toho 5 se zvláštním statutem

Povrch:

převážně hornatý; na severu se zvedají Alpys nejvyššími vrcholy na hranicích - Monte Bianco (fr.Mont Blanc) 4 807 m, Monte Rosa 4 634 m, Monte Cervino - Matterhorn 4 478 m; k jihu navazuje Pádská nížina a hornatý Apeninský poloostrov, jehož osou jsou Apeniny s Corno Grande 2 914 m. Pobřeží málo členité.

Další turisticky zajímavá místa

Dalšími turisticky zajímavými místy jsou Pompeje, Neapol, ostrov Capri, Sicílie, Florencie, Padova, Rimini a mnohé další.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Polonahá Kim Kardashian v reklamě na Sketchers
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies