CD – historie, typy, praktické rady na nákup

CD - toto médium už ani není potřeba představovat. V celém světě je používáno už dlouhá léta. Pojďte se však s námi dozvědět něco víc ať už z historie, nebo co má CD ještě před sebou.

Detail na CD disk při vkládání do notebooku

Historie – PC svět zaplavily CD

Zkratka CD znamená v češtině kompaktní disk. Tyto disky vyvinuly někdy v roce 1979 světoznámé firmy Sony a Philips. Původně byly cédéčka určeny hlavně k věrnému uchování hudebního záznamu. Nahradily tak se svou původní délkou 60 minut analogové dlouhohrající desky takzvaná elpíčka.

 

Firma Sony však měla jiné představy o délce záznamu na tato média. Trvala na tom, aby CD mělo délku 74 minut. Chtěly, aby se na jedno CD vešla celá Beethovenova Devátá symfonie. Dnes jsou CD nejčastěji 80-ti minutová, ale narazit se dá i na variantu s 99 minutami. CD někdy v 90. letech úplně vytlačily gramofonové desky.

Budoucnost CD? – počítačové hry téměř jen na DVD

CD disky už zřejmě mají to nejlepší za sebou. Postupně začínají být vytlačovány disky DVD, protože cena tohoto média, i cena přehrávačů pro disky DVD, jde neustále dolů. DVD můžeme považovat za přímého pokračovatele CD.

 

O vizuální podobnosti se ani nebudeme zmiňovat, jsou téměř totožné, ale podobná je i technologie digitálního záznamu. Svou kapacitou však DVD stará CD několikanásobně předčí. Na DVD se vejde přibližně 6 krát více záznamu, než na klasická CD.

Jak to CD vlastně funguje?

Princip záznamu spočívá ve změnách odrazivosti reflexního média. Záznam se provádí v CD mechanikách, které umožňují zápis na tyto média. Dnes jsou již standardní výbavou každého PC. Zápis probíhá tak, že se pomocí laseru zahřeje místo na 300 °C a toto už pak laser neodráží. Čtecí zařízení pak pozná rozhraní mezi těmito místy a přiřadí jim jedničky a nuly, které následovně převede na skutečné bity.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Megan Fox: promenáda v plavkách i bez
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies