Samuraj.cz

CD - audio, hry, data na stříbrném podnose

kloffin kloffin

Zatvrzelí příznivci vinylových desek se ošívali, toto přece nemůže vytlačit jejich oblíbený nosič. Kompaktní disk alias cédečko však převzal vládu nad světem nosičů, která trvá v podstatě dodnes.

CD - digitální nosič vers. analogový záznam

I když u nás došlo k velkému rozvoji kompaktních disků až v devadesátých letech, poprvé se tento nosič objevil v roce 1979, kdy se o něj společně zasloužily firmy Sony a Philips. Jejich cílem bylo dokonalé zaznamenání hudby a především snaha o to, aby se nahrávka dochovala v původní kvalitě co nejdéle
Nejdříve měl disk mít kapacitu 60 minut (obě strany klasického vinylu), ale u Sony trvali na tom, aby se na médium dala napasovat kompletní Beethovenova Devátá symfonie, která má 74 minut, což je v počítačovém jazyce 650 MB.

CD - kapacita se zvětšuje

Jestli zapátráte ve své paměti, svého času se dala běžně pořídit tato krátká CD a nyní běžné osmdesátiminutové nosiče byly výstřelkem počítačových nadšenců. Dnes se už pravděpodobně s 650 MB cedečkem těžko setkáte.
Nejběžnějším prázdným nosičem je 700 MB CD, ale vyrábějí se už i disky s větší kapacitou. S těmi však mohou mít některé mechaniky problémy při načítání. V současnosti se již používají i k zálohování dat nosiče DVD. 

CD - spirála dat

Pokud tedy máte klasické CD, uložení dat na jeho plochu probíhá od středu a spirálovitě se line až k jeho okraji. Délka této spirály může být až 6 km a přístup k tomuto záznamu je pouze z jedné strany.


Kromě kapacity lze CD rozdělit i podle způsobu použití na:

audio CD - výhradně na záznam hudby CD-ROM - pro záznam dat, pouze pro čtení CD-R - tento nosič určitě velmi dobře znáte, na toto CD lze zapisovat a to i postupně, protože tento disk lze nechat tzv. otevřený pro další záznamy, tyto stopy však už zůstávají uloženy napořád CD-RW - přepisovatelné CD, je možno uložit, poté smazat a znova uložit záznamy Video CD - ukládání videozáznamu na CD, tento disk však byl vytlačen brzy formátem DVD

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.