Brambory - alternativa kukuřice
Přitom by to mohlo být vše jinak, kdyby se v Jižní Americe podařilo pěstovat například všeobecně rozšířenou kukuřici. Ale v horských oblastech Peru tato rostlina neměla šanci na přežití, a tak si místní domorodci našli více než dobrou náhradu.
Brambory pro ně znamenaly doslova všechno, kromě toho, že z nich připravovali jídlo, ale i pití, vyřezávali ze „žlutého zlata” i hračky a hudební nástroje a dokonce používali na zdobení svých příbytků i vzory odvozené od brambor.
Bramborové kořeny
Brambory patři do čeledi lilkovitých (rajčata, papriky, baklažány) a jestli by je ve významu pro lidské pokolení mohlo něco ohrozit, tak snad jen zmiňovaná kukuřice, rýže a pšenice. Jinak mají v potravinovém řetězci pro člověka neocenitelný význam.
Brambory jsou odolná rostlina, která není příliš náročná na prostředí, a proto je vhodná pro pěstování i ve vyšších nadmořských výškách a v kamenitějších či jinak hůře obdělávatelnějších půdách.
Výnos z pole brambor bývá největší
Bramborová pole skýtají jejim pěstitelům většinou velkou sklizeň s daleko menším rizikem než třeba u obilí. Navíc brambory v některých podmínkách rostou přímo bleskově.
Nejlepší podnebí pro brambory
Přece jen se ale nejlíp bramborám daří v chladnějších oblastech, v mírném subtropickém pásmu. Jejich velkým nepřítelem je mráz, ale škodí jim i příliš velké horko bez srážek.
Produkty z brambor
Brambory se zpracovávají hlavně v potravinářském průmyslu, kromě kroket, hranolků, chipsů a dalších pochoutek se z nich produkuje zejména škrob a pro průmyslové spektrum ethanol. Určitě odrudy brambor se používají i pro krmení hospodářských zvířat.
Diskuze