Brambory - rostlina do nepohody

Řekněte sami, co se vám vybaví, když se řekne brambor nebo brambora. Zapékané brambory, bramborový salát, pečené brambory, americké brambory, hranolky. A teď si pomyslete, co by se asi stalo, kdyby se tato rostlina k nám nerozšířila z Jižní Ameriky.

Fotografie zachycující brambory

Brambory - alternativa kukuřice

Přitom by to mohlo být vše jinak, kdyby se v Jižní Americe podařilo pěstovat například všeobecně rozšířenou kukuřici. Ale v horských oblastech Peru tato rostlina neměla šanci na přežití, a tak si místní domorodci našli více než dobrou náhradu.
Brambory pro ně znamenaly doslova všechno, kromě toho, že z nich připravovali jídlo, ale i pití, vyřezávali ze „žlutého zlata” i hračky a hudební nástroje a dokonce používali na zdobení svých příbytků i vzory odvozené od brambor.

Bramborové kořeny

Brambory patři do čeledi lilkovitých (rajčata, papriky, baklažány) a jestli by je ve významu pro lidské pokolení mohlo něco ohrozit, tak snad jen zmiňovaná kukuřice, rýže a pšenice. Jinak mají v potravinovém řetězci pro člověka neocenitelný význam.
Brambory jsou odolná rostlina, která není příliš náročná na prostředí, a proto je vhodná pro pěstování i ve vyšších nadmořských výškách a v kamenitějších či jinak hůře obdělávatelnějších půdách.

Výnos z pole brambor bývá největší

Bramborová pole skýtají jejim pěstitelům většinou velkou sklizeň s daleko menším rizikem než třeba u obilí. Navíc brambory v některých podmínkách rostou přímo bleskově.

Nejlepší podnebí pro brambory

Přece jen se ale nejlíp bramborám daří v chladnějších oblastech, v mírném subtropickém pásmu. Jejich velkým nepřítelem je mráz, ale škodí jim i příliš velké horko bez srážek.

Produkty z brambor

Brambory se zpracovávají hlavně v potravinářském průmyslu, kromě kroket, hranolků, chipsů a dalších pochoutek se z nich produkuje zejména škrob a pro průmyslové spektrum ethanol. Určitě odrudy brambor se používají i pro krmení hospodářských zvířat.
 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Co si v kinech nenechte určitě ujít!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies