Blesk - počasí s nábojem

Taky jste v mládí lezli pod peřinu, když se z nebe začaly spouštět blesky? Tento jev může být v otevřené krajině pro člověka hodně nebezpečný a v tom nejlepším případě může znamenat, že promoknete až na kost, neboť blesky často provází bouřky.

Fotografie blesku

Blesk - úder z nebes

Blesky se tvoří výhradně během bouřek a vznikají působení ledových krystalků, které se vytvářejí z vody, která stoupá do oblaků. Při průchodu elektrickým polem atmosféry se vytváří mezi lehčími ledovými kousky, které se pohybují výše, a těmi těžšími, které klesají a přeměňují se opět ve vodu, dvě opačně nabitá prostředí. V jistém okamžiku už nelze tyto dva póly od sebe udržet a vznikne elektrický výboj, jenž by se dal označit jako zkrat.

Blesk Cloud to Cloud není nebezpečný

Tento elektrický výboj není pro člověka na zemi vůbec nebezpečný, protože probíhá mezi mraky (Cloud to Cloud) vysoko na jeho hlavami. 

Blesk - rychle se schovejte

Lidská populace je ohrožena jiným typem blesků. Jsou to tzv. CG blesky (Cloud to Ground). Mračno se totiž pohybuje a působí na zemskou plochu. Vzniká opět model dvou opačně nabitých pólů, který vrcholí bleskem.
Největší procento takovýchto elektrických výbojů má záporný náboj a označuje se jako CG minus. Vzácné jsou záblesky s pozitivním nábojem, je jich asi jen pět procent a označují se jako CG plus. Vznikají vysoko v bouřkové oblačnosti, toto místo se pojmenována jako kovadlina.

Blesk - jak se rychle schovat

Nejlepší ochrana proti úderu bleskem je dům, který má dokonale uzemněny všechny přívody elektřiny, vody a dalších potenciálních vstupů pro návštěvu z mraků. Při silných bouřkách se nedoporučuje manipulovat s elektrickými spotřebiči ani být v blízkosti vody. Samozřejmostí je hromosvod, který je pro většinu blesků vítanou skluzavkou až do země. 

Blesk miluje kov

Jestliže nemáte možnost se schovat v obydlí, nezbývá vám, než odhodit všechno kovové, co máte v té chvíli u sebe. Znamená to, že pokud jedete na kole a vjedete do zóny, kde se míhají blesky, raději svůj bicykl odstavte a popojděte od něj několik desítek metrů.
Stejně tak nevyhledávejte úkryt vedle kovových plotů, stříšek a jakéhokoliv vedení elektrického proudu a rovněž útěk na vyvýšená místa není zrovna ideálním řešením.

Ujíždějte jako blesk

Úplně nejlepší radou, jak se vyhnout zásahu bleskem, je uniknout bouřkové oblačnosti. Je sice možné, že při tomto úprku na vás nezůstane nit suchá, ale pořád je lepší chytnout rýmu než ránu z nebes.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Strážci Galaxie aneb Marvelovská sci-fi komedie
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies