Apple - co bude dál?

Od úmrtí zakladatele Apple Computers Stevea Jobse ještě neuplynulo moc času, a tak není úplně jasné, jaký dopad to na celou společnost bude mít. Pojďme se tedy blíže podívat na to, kde se Apple zrovna nachází a jakým směrem má vykročeno, aby se nám z těch jablek zatím nestaly hrušky nebo tak něco.

Fotografie muže v obleku, držící v ruce jablko

Game over pro Jobse

Steve JobsCo na to říct, smrt si holt nevybírá. I těm nejlepším hráčům jednou dojdou životy. Co je na celé té záležitosti poněkud tragikomické je to, že někdy vás prostě nezachrání ani všechny prachy na světě. Jobs podlehl vzácné variantě rakoviny slinivky břišní po sedmi letech nákladné léčby. Je fakt, že ta nadstandardní léčba mu život prodloužila oproti normálním předpokladům asi o pět let, což je hodně. A to měl ještě štěstí, že šlo o lépe léčitelnou variantu. I tak ale zemřel v 55 letech, což je věk, kterého se bez větších problémů dožije i převážná část bezdomovců v ulicích, kteří pijí okenu a jedí použitý novinový papír. Naštěstí to aspoň vypadá, že se se svým osudem včas smířil, čemuž nasvědčuje jeho řeč před studenty Standfordské univerzity v roce 2005 o tom, že každý musí jednou umřít a že smrt je vlastně nezbytným nástrojem změny v přírodě. Našinci se přitom možná vybaví klasická pohádka Dařbuján a Pandrhola. V každém případě to pro Apple znamená, že jejich pověstné prezentačky budou mít v dohledné budoucnosti mnohem menší šmrnc. Jobs toho za svůj život mnoho vybudoval a i když on sám už nežije, jeho vize, jak se zdá, pokračuje směle dál. Apple má v současnosti rozjetou spoustu zajímavých projektů, tak se teď můžeme na některé z těch zajímavějších mrknout.

 

První krůčky ke Skynetu

Siri - osobní asistent a navigátorAsi nejzásadnější změnou, která se kryla s úmrtím Jobse téměř dokonale, bylo představení nového operačního systému pro všelijaká mobilní zařízení s obrázkem nakousnutého jablka na kastli. Ten se jmenuje iOS5 a stejně jako Johnny Pětka je tak trochu živý. Možná ne jako celek, ale tam to beztak směřuje. Ta "živá" část je aplikace Siri, což je taková základní umělá inteligence, která už ale přece jen dospěla do bodu, kdy se s vámi zvládne domluvit na něčem užitečném. Siri umí na základě poslechu vaší řeči analyzovat to, o co vám jde. Ne jen přepsat slova na obrazovku nebo spustit přesně daný povel, ale i něco navíc. Když si například chcete nastavit budíka na příští den na osm hodin, je celkem jedno jak to přesně formulujete. Můžete říct, že chcete probudit v osm, natočit budíka na osm, vstát v osm, atd. Siri půjde po smyslu a jako příslovečný džin v láhvi splní každé vaše přání, ať už bude podáno jakkoli. Pokud to tedy bude něco, co je v jejích silách. Pro určité povely si holt budete muset počkat až na zařízení typu iWife nebo iGirlfriend, která už naprosto nepochybně existují alespoň v šuplíku na papíře. Kde to vůbec skončí, toť otázka. Dneska vám to natočí budíka, zítra vám to uvaří večeři a pozítří se to vrátí v čase, aby to zavraždilo vaši matku a způsobilo tak jadernou apokalypsu. No, nechme se překvapit.

 

Služby jako od Maminky

futuramaNový operační systém ale není všechno, na co se z jablečného sadu můžeme v brzké budoucnosti těšit. Když budeme chvíli uvažovat pro změnu lokálně, k nám se co nevidět dostane iTV, což je něco mezi set top boxem a herní konzolí. Když to připojíte k televizi, budete si pak moct pouštět různé jablečné aplikace, pomocí kterých si budete moct pouštět hudbu, projíždět soubory, pouštět filmy, no a ty filmy si dokonce budete moct za babku půjčovat přes iTunes. Vlastně je to skoro to samé, jako ostatní zařízení od firmy Apple, akorát využijete vaši televizi jako monitor. Ve vzdálenější budoucnosti se dokonce spekuluje o tom, že by Apple přišel i s vlastním televizorem, s jabkem a se vším. Ale to se teprve uvidí. Další z blbůstek, které už brzy budete moci sami používat je AirPlay, systém bezdrátového propojování všech možných multimediálních zařízení. V praxi vám to umožní například to, že budete moci zobrazit vše, co je na displeji vašeho iČehokoli, opět ve vaší televizi. Jak moc hustý to bude asi záleží na "hustotě" vaší bedny, takže pokud máte nějaké plazmové domácí kino (hm, nezní vám to taky trochu jako zbraň), takoví Angry Birds dostanou úplně jiný grády. Apple tedy rozhodně nekončí ani netruchlí. Jede dál a možná je teď dokonce ve větším rozmachu než kdy předtím. Je to dobrý Steve, můžeš odpočívat v pokoji.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Gadgety jsou zpátky
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies