Alice In Chains - Alenka žije!

Comebacky rockových velikánů minulosti jsou v posledních letech na denním pořádku. Že se však na koncertní pódia vrátí pionýři grunge rocku, ALICE IN CHAINS, v to nedoufal nikdo. Ale když mohli QUEEN, tak proč ne spoutaná Alenka.
Detailní záběr na kytaru hráče na kytaru

Znovuzrození Alice In Chains


Přestože jsou tomu už čtyři roky, kdy dobilo drogami zmučené srdce původního zpěváka Alice In Chains, Layna Stanleye, kapela, která se řadí mezi svaté kvarteto grunge, se letos rozhodla znova postavit na koncertní pódia. V leččems se jejich comeback podobá loňskému zmrtvýchvstání legendárních QUEEN. Ti měli svou šedou eminenci a usměrňovače extravagantního Freddyho Mercuryho v osobě kytaristy Briana Maye. V podobné roli se u Alice In Chains nacházel i Jerry Cantrell. Především jeho zásluhou můžeme opět tuto skupinu vidět naživo.

Alice In Chains jako pilíř grunge


Zřejmě asi nikdo v roce 1987, kdy kapela vznikla, nedoufal, že svou tvorbou osloví fanoušky na celém světě. V té době ještě o nějaké vlně grunge, která na začátku devadesátých let smetla hudební scénu, neměl nikdo ponětí, ale v undergroundu už to začalo pomaličku vřít. Ve stejném roce, kdy nahrála Nirvana své první albu Bleach (1989), podepsali Alice In Chains smlouvu s Columbia Records. O rok později vydávají svou první oficiální nahrávku EP We Die Young, na kterou o rok později navázala velká deska Facelift. Senzace byla na světě a společně s Nirvanou, Soundgarden a Pearl Jam se Alenka vydala dobýt celý svět.

Alice In Chains v nejlepších letech


Nastala neplodnější doba kapely, která po hřmotném Facelift překvapivě vydává křehké akustické EP Sap, aby poté opět explodovala pomocí nejslavnější desky Dirt. V té době však prosákly spekulace, že temná textová stránka alba vychází z Layneho zkušeností s tvrdými drogami. Jak se později ukázalo, nebyly to pouze domněnky. V roce 1994 se objevuje další akustické EP Jar of Flies a Alice In Chains jsou na svém vrcholu. Z něho už je pouze strmá cesta dolů.

Zkáza Alice In Chains


Stanley však ještě stíhá natočit desku s projektem Mad Season a krátce na to další stejnojmennou desku své kapely. která aniž to kdo tuší, bude poslední studiová. Alice In Chains však pokračují dále a stíhají ještě nahrát se svým frontmanem unplugged desku v rámci série MTV (1996) a definitivně poslední dvě studiové skladby, které se objevují ve výběrovém boxu Music Bank. Layne v té době však už úplně propadl do hlubokých depresí, které se ještě zvýraznily smrtí jeho přítelkyně. I když se věrný přítel Jerry Cantrell snaží udržet Layneho v kontaktu s normálním životem, zpěvák evidetně na pozemské záležitosti už rezignoval. V dubnu 2002 ho podobně jako Curta Cobaina nalézají bez známek života v jeho bytě. Místo pušky však Layneho zabila jehla.

Život po Alice In Chains


Zarmoucený Jerry Cantrell ještě v témže roce nahrává a věnuje své druhé sólové album zpěvákově památce. Všichni tuší, že toto je definitivní konec kapely, což Jerry a taky baskytarista Mike Inez přiživují účastí v jiných projektech. Oba spolupracují s Ozzy Osbournem, až se překvapivě objeví zprávy, že tento rok by měl znamenat oživení ducha Alice In Chains. A skutečně - tři členové poslední sestavy, Cantrell, Inez a Kinney přibírají zpěváka Williama Duvalla a ohlašují návrat (zatím) na koncertní pódia. V ČR Alice In Chains vystoupí 6. června ve Zlíně.



Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Gadgety jsou zpátky
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies