Vesničko má středisková

Film, který ani neměl vzniknout. Film, které zahřeje i po dlouhých dvaceti letech. Film, který je stále až nebezpečně aktuální. Film, který se prosadil i za hranicemi. Film, který spojil dva fenomény - režiséra Jiřího Menzela a scenaristu Zdeňka Svěráka.
Záběr herců z filmu Vesničko má středisková

Vesničko má středisková - film, který neměl vzniknout

Vznik tohoto populárního a oblíbeného filmu způsobila prachobyčejná náhoda. Při kontrole v barrandovských studiích se zjistilo, že scenarista Zdeněk Svěrák dostal omylem dvakrát zaplacen film Na samotě u lesa. Aby se situace urovnala, byl zakladatel Divadla Járy Cimrmana požádán, aby dodal co nejrychleji námět na jiný film. Svěrák, ač překvapen, nakonec velmi brzy donesl krátkou črtu příbehu o prostém venkovském mladíkovi a fenomén Vesničky mohl začít žít.

Vesničko má středisková - z chudé kostry náramná podívaná

Osa tohoto filmu je prakticky velice prostá. Otík, mírně, ale opravdu mírně, zaostalý vesnický chasník pracuje jako závozník u bručounského ale v srdci dobrého řidiče Pávka. Protože je Otík sice dříč, ale k maléru nemá daleko, Pávek se rozčílí a odmítá s ním jezdit.
O Otíkovu chalupu je zároveň zájem jako o letní sídlo od neznámého kupce z Prahy, ze kterého se vyklube ředitel Dřevoplechu, kterému nemovitost dohodil jeho podřízený Rumlena, který má svou chatu nedaleko.Otík se rozhodne odejít do Prahy, s čímž však řada lidí nesouhlasí. Ale jediný Pávek je ten, kdo mu to může rozmluvit.

Vesničko má středisková - Svěrákovo rozverné i laskavé dítě

Na tuto kostru navěšel Zdeněk Svěrák spoustu dalších minipříběhů, které svým vypravěčským mistrovstvím zalil do jednolité podoby. Nezapomenutelné figurky si s naprostou samozřejmostí a chutí zahráli hvězdy českého filmu.
Do paměti se navždy vryli postavy žárlivého Turka (Petr Čepek), nesmělého svůdníka zootechnika Kašpara (Jan Hartl), kněžsky působícího bodrého předsedy Kaliny (Miloslav Štibich), krásné záletnice Turkové (Miluše Šafránková) nebo náhrobního umělce Brože (Evžen Jegorov, prosím všimněte si, že hrobník z Kolji je rovněž pan Brož). V této chvíli máte pocit, že režisér Jiří Menzel ani nemusel moc své herce vodit, jenom jim dal potřebný prostor.

Vesničko má středisková - české filmové stříbro (možná i zlato)

A když se díváte na koncert, který předvádí Marián Labuda s Jánosem Bánem a především Rudolf Hrušínský v roli doktora Skružného (jeho jméno však ve filmu nikdy nepadne), uvědomíte si, že i přes lehký komediální odér přináší tento snímek nádhernou filmařinu a unikátní herecké výkony, které se snad ani nedají opakovat.
Není divu, že film Vesničko má středisková zaznamenal nesmírný úspěch i v zahraničí, neboť se s ním snadno sžili i ti diváci, jimž nemusela být sice poetika naší vesnice blízká, ale zabodoval u nich příběh outsidera, který přesto dosáhne svého štěstí. Inu Američané mají Forresta Gumpa a my čahouna Otíka (i když János Bán je Maďar, ale řekněte, není to situace typická pro Čechy?).
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Dara Rolins – krásné tělo, sexy hlas
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies