Rum pochází z Barbadosu
Za rodiště rumu je považován Barbados, ale jeho výroba se rozšířila po celé karibské oblasti a řada palíren vznikla i na východním americkém pobřeží. V 18. století byl novoanglický rum ceněn mnohem více než karibské rumy a jeho výroba byla jedním z hlavních místních průmyslových odvětví.
Jak se vyrábí pravý rum
Nejkvalitnější rum se vyrábí z cukrové třtiny (z melasy), což je odpadní produkt při výrobě cukru. Cukrovou třtinu lidé znali už před téměř 2500 lety. Do Evropy se dostala v 7. století díky Arabům. Čerstvě sklizená rostlina se musí zpracovat do jednoho dne. Rostliny se nařežou na malé kusy a lisují. Šťáva z nich se jímá a krystalizací vzniká cukr. Ten je vysoce kvalitní, proto se používá do cukrářských výrobků. Pokud tento meziprodukt povaříme, vznikne nám cukr a takzvaná melasa. Dalším povařením se získá hustá tmavá hmota, z níž se vyrábí rum. Melasa se ochladí a přidají se kvasnice.
Kvašení - základ každého rumu
Lehké, bílé rumy (například Havana club) kvasí asi 24 hodin, u tmavých (nejznámější je Captain Morgan) proces fermentace trvá déle než týden. Destilací se z tekutiny oddělí alkohol od nežádoucích látek. Vzniklý rum je bezbarvý, typický odstín získává až zráním v dřevěných sudech nebo přidáním speciálního karamelu. Lehké rumy nezrají vůbec nebo maximálně po dobu tří let. U tmavých rumů jsou 3 roky minimum.
Z čeho se vyrábí tuzemský rum?
Tento nápoj se vyrábí uměle, dochucením zředěného lihu (nejčastěji vyráběného z brambor) rumovou esencí.
Zajímavosti o rumu
- Kromě karibské oblasti hrál rum významnou roli v dějinách Austrálie. V počátcích kolonizování Austrálie se zde rum běžně používal při nedostatku mincí i jako platidlo.
- V 17. století rum patřil k běžnému inventáři námořníků a pirátů, kteří si ho začali ředit vodou a vznikl nám známý grog.
Cuba libre – nápoj z rumu na závěr
- 4cl světlého rumu
- 1cl limetkové šťávy
- 1/2 limetky
- cola
- led
Do vyšší sklenice dáme pokrájené limetky a led. Zalijeme rumem a limetkovou šťávou. Nakonec dolijeme colou.
Diskuze