Řidičské průkazy - od žádosti po vydání

Víte, jak správně postupovat při žádání o nových řidičský průkaz? Znáte lhůty, do kterých platí podle zákona staré řidičské průkazy? Je vám jasné, kolik při vystavení řidičského průkazu zaplatíte a do kdy ho obdržíte? Ne? Tak prosím tady je pár bodů.

Černobílá fotografie zobrazující provoz aut

Řidičské průkazy - platnost a výměna

Především se podívejte na vaše řidičské oprávnění a na datum jeho vystavení.
Pokud bylo vystaveno v době od 1. 7. 1964 do 31. 12. 1993, máte rok a půl na to, abyste si pořídili nové. Poslední den roku 2007 přestávájí tyto řidičáky platit.
Jestliže jste dostali řidičský průkaz v době od 1. 1. 1994 do 31. 12. 2000, jeho platnost končí 31. 12. 2010. Řidičáky vydávané po prvním lednu 2001 do 30. dubna 2004 se musí za nový typ vyměnit do 31. 12. 2013.
Vyměna by se měla týkat zhruba tři a půl miliónu držitelů starých řidičských průkazů.

Řidičské průkazy - co si vzít sebou

Pro vystavení řidičského opravnění musíte především vyplnit originální žádost, ne kopii, poté je třeba přiložit občanský průkaz a fotografii, která by měla mít stejné rozměry jako pro průkaz totožnosti, tedy 35 x 45 mm. Dále je třeba přiložit doklad o zaplacení správního poplatku.
Pokud si řidičský průkaz měníte, či v něm chcete provést úpravy, je třeba donést i ten původní a odevzdat ho. Při první žádosti o toto opravnění, je nutno doložit i posudek o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel.

Řidičské průkazy - kolik zaplatíte?

Za každý úkon zaplatíte 50 korun - ať už se jedná o nový řidičák, výměnu starého nebo poškozeného, změnu bydliště, přidání titulu.

Řidičské průkazy - kam jít

Pro řidičský průkaz zamiřte na obecní úřad s rozšířenou působností v místě trvalého či přechodného bydliště. Nový řidičský průkaz byste měli obdržet do dvaceti dnů.

Novinka letošního roku - řidičské průkazy v expresní lhůtě

Je zde však možnost požádat o řidičák v expresní lhůtě. Toto oprávnění byste měli mít do pěti dnů, ale za rychlost (stejně jako na silnici) zaplatíte. Správní poplatek je u tohoto zrychleného vydání pět set korun.

Mezinárodní řidičské průkazy

Kromě standardních řidičských průkazů si můžete zažádat i o tzv. mezinárodní řidičský průkaz (ten se vám, bude hodit zejména na dovolené). Slouží pro řízení motorových vozidel mimo Českou republiku, ale platný je pouze, pokud se prokáže i řidičákem rodné země.
Podmínky pro jeho získání jsou stejné jako při předchozí žádosti, jen je třeba se prokázat kromě občaského i řidičským průkazem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Nejbizarnější náboženství světa
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies