Oheň a teplo - Nezbytný živel již od starověku
Odkud vzal člověk oheň?
- První zmínky najdeme již na starých kresbách z pravěku
- Člověk se zřejmě nejprve dostal k ohni přirozenou cestou, pravděpodobně když něco začalo hořet po zásahu bleskem
Oheň - způsoby rozdělávání
Aby vyšlehly plameny
1. Pravěk - ať žijí blesky a požáry
Pravěký člověk neuměl rozdělat oheň vůbec, takže se k němu získával pouze přirozenou přírodní cestouPozději se jej naučil přenášet a udržovat. Když uhasnul, měli lidé smůlu.
2. Doba kamenná - třecí dřívka
Homo sapiens už byl opravdu chytřejší než jeho předchůdci...3. Středověk - křesadla a křesadlový zámek
Taky jste viděli Tři mušketýry a ta ruční "děla" na jedno použití, ze kterých stříleli ve jménu královny? Tak přesně ta používají křesadlové zámky...4. 19. století - zápalky
Kdepak jsou ty doby, kdy byli indiáni opálenější a kdy kovbojové škrtali zápalky o podrážku boty či obličej svého nepřítele?Proč to nejde? Ty dnešní obsahují mnohem méně síry, a mají tedy poněkud jiné složení. Zápalky s červenou hlavičkou na drsný povrch se ale dají stále koupit, když trochu pohledáte...
5. 20. století - zapalovače
Oheň - Příprava
Ať celý les nezhoří na troud
Kde nezapalovat!
- u kořenů stojících stromů a pařezů
- v suché trávě, kolem suchého jehličí či listí
Co určitě nezkoušet!
- obkládat ohniště mokrými kameny či kameny vylovenými z řeky - pokud ovšem nechcete zažít létající granáty vaší vlastní výroby
- jen tak si od hořícího ohně odejít
Oheň - Stavba ohniště
Místo pro oheň
- Ideální je otevřený prostor
- Chráněné před větrem
- Nejméně 3 metry od křoví a nejbližších stromů
Úpravy pro ohniště
- Vykliďte kruh o průměru 3 m až na hlínu tak, že tam nezbyde nic, co by mohlo chytit
- Pokud je zem mokrá, budete muset pod oheň udělat podložku (např. z vrstvy kamenů)
Přítelkyně chce vařit a nemá na čem. Jak má to ohniště teda vypadat?
- Z kamenů uděláte okraj ve tvaru osmičky
- Ve větší části ohniště rozděláte oheň a do menší pak přehrabujete žhavý popel a doutnající uhlíky
- Po obvodu zapíchnete do země tři vidlice ze syrového a mokrého dřeva
- dvě tak, abyste mohli kotlík zavěsit nad oheň a jednu tak, abyste mohli kotlík přemístit jedním pohybem nad žhavý popel - regulace teploty... - Popeliště a žhavý popel můžeme využít k pečení, smažení nebo udržování jídla v teplém stavu
Oheň - Než vyšlehnou plameny
Druhy staveb...
Pyramida
- Do země zarazíte kůl
- Kolem něj nakladete roští, třísky, prostě to, co bude zapalovat jako první
- Obložíte silnějšími kusy dřeva, které se nahoře opřou o centrální kůl
Pagoda
- Na zem nakladete velké množství roští, třísek a dalších věcí na podpal
- Po dvou stranách položíte větší polena
- Pak další dvě příčně, blíže ke středu
- Takto pokračujete, dokud není pagoda dostatečně vysoká
Oheň - Jak tu dobrotu chcete?
Pár tipů, jak se ještě vytáhnout, že jste machr přes vaření...
Termoska
- Potraviny vám vydrží mnohem déle teplé, když je v kotlíku položíme do jámy na teplé kameny a přikryjeme (třeba listím)
Pečení v popelu
- To, co chcete upéct dáte na misku, hodně podlijete vodou a přiklopíte
- Pak už jen neustále přihrnujete žhavé uhlíky
Pečení na rožni
- Ideální je rozdělat oheň mnohem dříve a vyrobit velké množství žhavého popela
- Nepečete přímých ohněm!! Pouze žárem z popela..
Setonův hrnec
- Vykopete hlubší jámu a nakladete vrstvu rozpálených kamenů
- Pak na ni položíte menší kus zabaleného masa a překryjete další vrstvou rozpálených kamenů
- Uprostřed přidržíte kůl a zasypete hlínou, kterou udusáme
- Nakonec vytáhnete kůl, do díry se nalije malý kotlík vařící vody a kůl vrazíte zpět
- Za tak tři hodiny maso vyhrabete a hostina začíná!
Máme rádi oheň!
O Pionýrech, Rammstein a Pyromaniacích
- Pokud vás bere i stanování, staňte se pionýrem (dnes už nenosí červené šátky) nebo skautem...
- Pokud spíše dobrá hudba tak doporučuji koncert skupiny Rammstein!
- A jestli máte nutkání zapalovat vše a všechny na potkání, číslo na hasiče je 112...
Diskuze