Letiště Ostrava - Mošnov se neustále rozvíjí

Letiště Ostrava – Mošnov je největším moravským letištěm a důležitým dopravním centrem. Každý rok se nezadržitelně zvyšuje počet přepravních výkonů i cestujících a také modernizace letiště postupuje stále kupředu.

Fotografie letadla z ostravského letiště v Mošnově

Historie letiště Ostrava – Mošnov

První letiště na území Mošnova bylo zřízeno v roce 1939 a jednalo se o hitlerovskou Luftwaffe. Německá letadla odtud startovala k útoku na Polsko. Po válce se však letištní plocha vrátila zpět k zemědělskému využití. V Ostravě dlouhou dobu fungovalo malé letiště v městském obvodu Hrabůvka, v 50. letech už však nedostačovalo potřebám města a tak se začalo v Mošnově budovat letiště nové. Oficiální provoz byl zahájen 17.října 1959, opět však sloužil hlavně pro potřeby vojenského letectva. Až po rozpadu federace v roce 1993 se letiště začalo rozvíjet v moderním duchu.

Současnost letiště Ostrava – Mošnov

Dnes letiště v Mošnově zajišťuje pravidelný i nepravidelný vnitrostátní i mezinárodní provoz, a je zde možno potkat letouny nejrůznějších dopravců z celého světa. Díky své výborné poloze slouží jako významná vstupní brána do Moravskoslezského kraje. Provozovatelem letiště je Česká správa letišť.

Vybavení letiště

Letiště je vybaveno restaurací, barem, směnárnou, bankou, bezcelním obchodem, půjčovnou aut. Velké skladovací haly umožňují odbavování leteckého nákladu, letiště však tyto prostory dále rozšiřuje a doplňuje.

Modernizace letiště a výstavba nového terminálu

Nedávno byl dokončen projekt modernizace a rozšíření technické infrastruktury letiště, který zahrnoval výstavbu nové odletové haly rozdělené na veřejnou a neveřejnou část. Součástí projektu byla i výstavba nástupiště o třech jízdních pruzích.

Mošnov airport - dopravní dostupnost

Letiště Mošnov (Mošnov airport) je vzdáleno jen 20 km jihozápadně od Ostravy a dopravu na letiště zajišťuje autobusová linka č. 33, autobusová linka Ostrava – Nový Jičín – Ostrava, expresní linky Ostrava ÚAN (ústřední autobusové nádraží) – Letiště Mošnov a nově také autobusová linka vedoucí z Třince přes Český Těšín a Frýdek-Místek. Expresní linky navazují na odlety a přílety letadel. Dobrá je také dostupnost automobilem.

Příště se budeme více věnovat modernizaci ostravského letiště

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

5 nejoblíbenějších hitech hraček současnosti
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies