Fotoaparáty - základní slovník pojmů

Dnes už digitální fotoaparáty patří mezi základní výbavičku každého (muže). Při volbě foťáku dáváme na uváděné parametry. Znáte však všechny fotografické pojmy? Projděte si základní slovník pojmů..

Detailní záběr na digitální fotoaparát

Fotoaparáty – slovník pojmů – autofokus

Autofokus je schopnost fotoaparátu automaticky zaostřit na základě zaměřených hodnot. Funkce poskytuje pohodlí amatérským fotografům a pro svou pohotovost je využitelná při focení momentek.

 

Fotoaparáty – slovník pojmů – BMP

Z angl. „bitmap”, přípona označující obrazové soubory, na rozdíl od ostatních obrazových formátů nejsou soubory .bmp komprimovány, uchovávají tedy obraz v plné kvalitě. Jejich nevýhodou je větší velikost.

 

 

Fotoaparáty – slovník pojmů – CCD senzor

Z angl. „Charge Coupled Device”. Patří mezi základní typy čidel používaných v digitálních fotoaparátech. Tento senzor zachycuje světlo procházející objektivem fotoaparátu a převádí ho do digitální podoby. Čím vyšší má CCD rozlišení – udává se v megapixelech – tím kvalitnější budou výsledné snímky.

 

 

Fotoaparáty – slovník pojmů – clona

Clona je malá přepážka v objektivu, v níž je kruhový otvor nastavitelného průměru. Velikost clony a čas, na který se otevírá závěrka fotoaparátu, tak určuje celkové množství světla dopadajícího na senzor při pořizování obrázku. Průměr clony se udává tzv. clonovým číslem s písmenem „f”. Čím je číslo menší, tím je clona více otevřená. Digitální fotoaparáty obvykle nastavují clonu automaticky, ale mnoho z nich umožňuje také vlastní nastavení.

 

 

Fotoaparáty – slovník pojmů – expoziční doba

Čas, na který se při stisknutí spouště otevírá závěrka fotoaparátu. Společně se clonou řídí celkové množství světla dopadajícího na čidlo. Některé fotoaparáty mají režim priority závěrky, dovolující nastavení expoziční doby podle záměru fotografa.

 

 

Fotoaparáty – slovník pojmů – JPG, JPEG

Standard pro komprimaci obrazových dat vyvinutý skupinou Joint Photographic Experts Group. Používá ho většina digitálních fotoaparátů, jedná se o tzv. ztrátový formát – při dosahování vysokých kompresních poměrů dochází k částečné ztrátě kvality.

 

 

Fotoaparáty – slovník pojmů – LCD

Zkratka z Liquid Crystal Display. Malá obrazovka digitálního fotoaparátu, tvořená tekutými krystaly s nízkou spotřebou energie. Zobrazuje fotografovaný objekt nebo fotky uložené v paměti.

 

 

Fotoaparáty – slovník pojmů – objektiv

Optická soustava čoček vytvářející co nejméně zkreslený obraz fotografovaného předmětu.

 

 

 

Fotoaparáty – slovník pojmů – paměťové médium

Prvek umožňující záznam a archivaci dat. U digitálních fotoaparátů jako média slouží paměťové karty jako CompactFlash, SD karty, XD karty aj., které mají nejrůznější kapacitu. Nejprodávanější jsou karty o velikosti 512 MB až 1 GB. Profesionálové se nestydí do svých miláčků investovat více a krmí je i rychlejšími a většími kartami (4 až 8 GB).

 

Fotoaparáty – slovník pojmů – pixely

Zkratka z anglického Picture Element, česky obrazový bod. Digitální fotografie je tvořena megapixely.

 

 

Fotoaparáty – slovník pojmů – rozlišení

Rozlišení je dáno množstvím obrazových bodů (megapixelů) v ploše – jeho hodnota se rovná násobku počtu bodů na vodorovné a svislé ose. Čím větší je rozlišení, tím větší je kvalita pořízeného snímku.

 

 

Fotoaparáty – slovník pojmů – vyvážení bílé

Funkce digitálního fotoaparátu korigující vliv různých barev světla vyzařovaných odlišnými zdroji, brání přesvícení fotografie.

 

 

Fotoaparáty – slovník pojmů – závěrka

Zařízení fotoaparátu, které řídí světelný tok procházející objektivem a určuje expoziční dobu.

 

 

Fotoaparáty – slovník pojmů – zoom (digitální a optický)

Zoom umožňuje přiblížení fotografovaného objektu. Rozlišujeme zoom digitální a optický. U optického zoomu dochází k přiblížení beze ztráty kvality. U digitálního zoomu dochází k poklesu kvality fotografie.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Adele – královna hitparád i prodeje
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies